2024. március 29., péntek

Háromszáz család gazdálkodik Pacséron és Bácskossuthfalván

A pályázatoknak és a támogatásoknak köszönhetően több a bejegyzett gazdaság – Az állatállomány drasztikusan csökkent mindkét faluban

A földművelés és az állattenyésztés hagyományos életforma vidékünkön, bár az utóbbi években az ágazatokban tapasztalható feltételek és az árak kiszámíthatatlansága, illetve más külső tényezők miatt a fiatalok a könnyebb és kevesebb felelősséggel és munkával járó pénzkereset mellett döntenek. Erre igyekszik rácáfolni a Bácskossuthfalvi Termelők Egyesülete Falugondozási Szolgálatának statisztikai kimutatása, Kósa Zoltán titkár ugyanis arról számolt be, hogy az elmúlt évek gyakorlatától eltérően most mintegy 20 százalékkal több családi gazdaság döntött a bejegyzés mellett.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

– A különféle pályázatoknak, támogatásoknak köszönhetően az utóbbi idők gyakorlatától eltérően többen is úgy döntöttek, hogy bejegyeztetik a gazdaságukat, és vállalják az ezzel járó anyagi kiadásokat. Pacséron és Bácskossuthfalván körülbelül 300 család foglalkozik hivatalosan földműveléssel. Elsősorban kukoricát és búzát termelnek, illetve az utóbbi időben mind gyakrabban olajrepcét. Gyümölcsészettel is foglalkoznak többen a két faluban, a mi irodánkban összesen 20 hektár meggy van bejelentve.

Kósa felhívta a termelők figyelmét arra, hogy aki tavaly bejegyeztette a gazdaságát, annak az idén ezt nem kell megtennie, a vetésforgóval kapcsolatos változásokat viszont jelentenie kell minél előbb, elsősorban a kárbiztosítás miatt, valamint a megpályázható területalapú támogatások okán. Köztudomású ugyanis, hogy e hónap elejétől kezdődően adhatják be a gazdák a műtrágya iránti támogatási igényüket, hektáronként 200 kg jár – hallottuk a Bácskossuthfalvi Termelők Egyesületének titkárától.

A két falut érintő állattenyésztésben illetékes bácskossuthfalvi Állategészségügyi Állomás orvosa, dr. Kerekes Tibor arról számolt be, hogy az elmúlt évekhez-évtizedekhez képest az állatállomány a két faluban a negyedére csökkent.

– A küszöbönálló támogatások és pályázatok talán egy kicsit csak a méhészetnek kedveztek. Körülbelül 20-an jegyeztették be a kaptáraikat hivatalosan, ők egyenként 18–200 családdal rendelkeznek. Jelenleg fejőstehenet Bácskossuthfalván 800-at, Pacséron 700-at tartanak nyilván. Hízóbikát magánszemélyek körülbelül 400-400 darabot jelentettek be a két faluban, ezt további 1600 darab jószág egészíti ki a PIK Moravica telepén. Sertés Bácskossuthfalván 2000 darab van nyilvántartva, Pacséron 7000. A két faluban összesen 700 birka nevelkedik. Ebbe a kategóriába számítják az állatorvosok a kecskéket is, és úgy számolják, hogy a juhállománynak körülbelül a 10 százalékát teszik ki, kecskéből tehát nagyjából 35-35 darabot jelentettek be a két faluban. Ló összesen kb. 100 darab található az istállókban. Bácskossuthfalván és Pacséron is magánszemélyek körülbelül 10.000 csirkét nevelnek, azzal a megjegyzéssel, hogy Pacséron ehhez még hozzá lehet adni körülbelül 50 ezret, a Gebi csirkefarmon nevelkedő szárnyasoknak köszönhetően – tette hozzá dr. Kerekes.