2024. április 19., péntek
Prosperitati Alapítvány

Mindenki nyert Ürményházán

Dél-Bánátban Torontálvásárhely mellett, Ürményházán mutatkozott a legnagyobb érdeklődés a Prosperitati Alapítvány legutóbbi pályázatai iránt. Nem véletlenül, hiszen – néhány kisüzemen kívül – már csak a mezőgazdaság kínál megélhetési lehetőséget – hangzott el a kedd esti lakossági fórumon, melyen Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgató-helyettese és Németh Márton, a Prosperitati pancsovai irodájának a munkatársa ismertette a pályázati lehetőségeket.

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

Ürményházát egykor kőolajmezők fogták körbe. Jelenleg a mezőgazdaságon kívül más munkalehetőség alig van. Szerencsére az itteni termőföldet – bánáti viszonylatban – a jobbak közé sorolják. Móric Róbert hetven hektáron gazdálkodik. Most pályázott először a Prosperitati Alapítványnál. A támogatásnak köszönhetően egy növényi maradványokat talajba aprító szántóföldi kultivátort vesz majd, amellyel javítható a talaj szerkezete és megmunkálásának a minősége.
A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap az idén 11 pályázati vonalat indított meg februárban. Mint ahogy Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgató-helyettese elmondta, az utóbbi években ismert pályázatok mellett újabbak is vannak. Változást jelent az is, hogy egy-egy regisztrált gazdaság részére húszezerről negyvenezer euróra növekedett a hitelfelvétel lehetősége. Ugyanakkor két százalékról másfél százalékra csökkent az éves kamatláb.
Juhász Attila államtitkár hangsúlyozta, hogy fontos a jó együttműködés a tartományi mezőgazdasági titkárság és a Mezőgazdasági Minisztérium között, mindez a gazdák érdekeit szolgálja. Az egyeztetés szinte naponta folyik, aminek köszönhetően megfelelő számú és kellő minőségű pályázat kerül kiírásra.
A Prosperitati Alapítvány harmadik pályázati körében mind a 25 ürményházi pályázó támogatást nyert. Pintér Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke szerint a támogatás minden bizonnyal fellendülést hoz majd a mintegy ötszáz lakosú faluban, amelyből az elmúlt két év alatt mintegy háromszázan költöztek el, ami veszélybe hozta a helybeli általános iskola megmaradását.