2024. április 25., csütörtök

A légzőszervi betegek mentsvára lehetne

Velebiten tárgyalt Ivan Đoković

A turisztikai lehetőségek feltérképezése érdekében látogatott tegnap Velebitre Ivan Đoković gazdasági és turisztikai titkár, aki megbeszélést folytatott a helyi, községbeli és szabadkai elöljárókkal.

A tárgyaláson részt vett Slobodan Vojinović, a Szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara elnöke, Magyarkanizsáról Hajder Vladimir, Radmila Marjanov Panjević építész, de természetesen a velebiti helyi közösség elnök asszonya, Milica Maljković is bekapcsolódott abba a megbeszélésbe, melyben a titkár úr elé tárták Velebit adottságait, egyelőre még kihasználatlan lehetőségeit.

Radmila Marjanov Panjević bemutatta tanulmányát, mely arról szól, hogy Velebitről, a köztudottan jó levegőjű faluról, ahol nincsenek allergiás betegségben szenvedők, többéves kimutatás és analizálás szerint egyöntetűen elmondható, olyan adottságokkal rendelkezik, amelyekkel a környékben egy település sem. 2011-ben 45 falu közül választották meg azon települések legkiválóbbjának, amelyek a legtöbb lehetőséget mutatják a fejlődésre az egészségturizmus szempontjából. A rekreációs, sport- és egészségturizmust szeretnék a magyarkanizsai községhez tartozó 260 lakosú faluban fellendíteni, mégpedig úgy, hogy légfürdő gyanánt hirdetnék a turisták számára a helyet. Az építész asszony többek között arra is kitért, még Sokobanjáról is jöttek Velebitre gyógyulni, s akik itt töltöttek hónapokat, rövid idő alatt tünetmentessé váltak, megszabadultak légúti betegségeiktől.

Emellett szó esett a Kapitány-réti halastó lehetőségeinek bővítéséről, bicikliút kiépítéséről, és a tartományi titkár látogatást tett a tájházban, valamint a Velebiti-tónál is.

Biztatta a velebitieket, hogy a községgel együtt dolgozzanak ki egy komoly programot, hiszen két-három hónap múlva jelenik meg a titkárság egyik pályázata, amit kihasználva talán hozzá tudnak kezdeni terveik megvalósításához a falu vezetői.