2024. május 10., péntek

Zimonjić meghívta Đokovićot

Nenad Zimonjić kapitány kijelölte a négyes keretet a Davis-kupa negyeddöntőjére. Április 7-e és 9-e között Belgrádban így Novak Đoković, Viktor Troicki, Dušan Lajović és a kapitány játéka esedékes. A spanyol kapitány, Conchita Martínez Pablo Carrenóval, Albert Ramosszal, Marcel Granollersszel és Marc Lópezzel érkezik.

Roger Federer Miamiban bejutott a negyeddöntőbe, a múlt éjjel azonban a spanyol Roberto Bautistában emberére talált. A svájci teniszező – aki hétfőn negyedik vagy ötödik lesz a ranglistán, mert Rafael Nadal vagy Kej Nisikori még megelőzheti – csak a rövidítésekben múlta felül a szívós spanyolt, aki mindkét játszmában egy-egy alkalommal elnyerte az adogatását. Federer a nyolc között a cseh Tomáš Berdychhel játszik, akivel 17:6-ra áll a mérlege.

Nem jutott be a negyeddöntőbe a másik svájci, az Indian Wellsben döntős Stan Wawrinka. Őt a fiatal német Alexander Zverev győzte le, és a nyolc között a jövő nemzedék képviselőinek rangadóján az ausztrál Nick Kyrgiosszal játszik. Eddig egyszer mérkőztek, két hete Indian Wellsben az ausztrál nyert. Nadal egyetlen break révén ütötte ki a francia veterán Nicolas Mahut-t, míg Nisikori meglehetősen kemény meccsen verte az argentin Federico Delbonist.

Az éjjel a negyeddöntőben a Nadal–Sock és a Nisikori–Fognini meccs volt műsoron, az elöl írottak egyformán 2:0-ra vezetnek, ma pedig az A. Zverev–Kyrgios és a Federer–Berdych találkozó következik.

A nőknél már ismert az elődöntő egyik párja. A cseh Karolína Plíšková idén már negyedszer jutott el legalább az elődöntőig, ellenfele pedig dán névrokona, a volt világelső Caroline Wozniacki lesz, aki 3:1-re vezet, legutóbb azonban Dohában a cseh győzött. Az éjjel a negyeddöntőben a megjósolhatatlan kimenetelű Konta–Halep és Kerber–V. Williams meccsek voltak műsoron.

Sarapova: Az élet tenisz nélkül is elviselhető

Doppingeltiltása alatt is sűrű volt a programja Marija Sarapovának, az oroszok teniszsztárjának, aki áprilisban versenyezhet ismét. A tavaly januárban lebukott volt világelső egy kaliforniai konferencián elmesélte, hogy stratégiai menedzsmentet hallgatott a Harvard Egyetemen, vállalatvezetést tanult egy londoni reklámügynökségnél, egy hétig az NBA-t irányító Adam Silver mellett hospitált, a Nike tervezőinél is eltöltött egy hetet, saját márkás édesítőszerét reklámozta, és szeptemberben megjelenő önéletrajzán is dolgozott.

„Megtanultam, hogy az élet tenisz nélkül is elviselhető. Az elmúlt négy hónapban viszont már keményen edzettem, mert nagyon erős bennem a motiváció, és Stuttgartban a lehető legjobbamat akarom nyújtani” – jelentette ki a 29 éves játékos, hozzátéve, pályafutásának vége már közelebb van, mint az eleje, de a saját elképzelései szerint kíván visszavonulni, nem pedig egy eltiltás miatt.

Az ötszörös Grand Slam-bajnok szabadkártyát kapott az április 24-én kezdődő stuttgarti salakpályás viadalra, amelyet 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is megnyert. Mivel büntetése csak április 26-án jár le, a torna első két napján a csarnokba sem léphet be.

A nemzetközi sportági szövetség júniusban két évre tiltotta el az orosz sztárt meldonium használata miatt, a nemzetközi Sportdöntőbíróság azonban októberben 15 hónapra enyhítette a büntetését.

Sarapova az elsők között bukott meg a 2015. december végén tiltólistára került meldoniummal. Doppingtesztje tavaly januárban, az ausztrál nyílt bajnokságon lett pozitív. Azzal védekezett, hogy a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt, szívritmuszavart állapítottak meg, és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála, a családjában előfordult cukorbetegség, ezért kezdett gyógyszereket szedni. Hangsúlyozta, nem tudta, hogy a készítmény, amelyet tíz évig szedett, tiltott anyagot tartalmaz.

MIAMI. – A férfitorna nyolcaddöntőjében: Nadal–Mahut 6:4, 7:6, Federer–Bautista 7:6, 7:6, Nisikori–Delbonis 6:3, 4:6, 6:3, Sock–Donaldson 6:2, 6:1, Fognini–Young 6:0, 6:4, Berdych–Mannarino 6:3, 7:5, Wawrinka–A. Zverev 4:6, 6:2, 6:1, Kyrgios–Goffin 7:6, 6:3. Nők, negyeddöntő: Ka. Plíšková–Lučić 6:3, 6:4, Wozniacki–Šafářová 6:4, 6:3.

LEÓN. – A challenger 1. fordulójában: Krueger–Krstin 6:4, 6:4.