2024. április 25., csütörtök

Wellness centar se gradi u Adi

Uskoro će se izgraditi termalna pumpa u rekreacionom centru u Adicama, što će činiti osnovu za izgradnju Wellness centra u Adi.

Foto: Zsolt Csincsik

Foto: Zsolt Csincsik

Po planu izgradnja centra bi trebalo da košta oko dva miliona evra, što bi građani Ade voleli da izgrade iz sopstvenih mogućnosti, što bi značilo da zajedno sa kompleksom bazena sve ostaje u javnom vlasništvu. Gradonačelnik Ade Zoltan Bilicki kaže da bi Wellness centar radio tokom cele godine što bi značilo i prihode tokom cele godine.

-Bušenje termalnog bunara obavlja „Naftagas“ iz Novog Sada. Kad se sve sračuna samoupravu Ade bi termalni bunar koštao 38-39 miliona dinara, a sa 10 miliona bi učestvovala i pokrajinska vlada. Ispitivali su termalnu vodu i rezultati su veoma dobri, temperatura vode je 63 stepena celziusovih. Uskoro će se raspisati i tender za javne nabavke sa ciljem da se izgradi i trafo u okviru kompleksa koji bi snabdevao strujom Wellness centar sa pratećim objektima, prostor za kampovanje pa i vikend zonu. Sa ovim bi obezbedili infrastrukturu u velikoj meri. Planovi i dozvole za gradnju su takođe u završnoj fazi. Od dva miliona koja su predviđena za izgradnju 600 hiljada bi trebalo da se uloži u dva uređaja, jedan bi izvlačio gas iz termalne vode, koji bi pokretao generator za proizvodnju struje, zatim toplotnu pumpu koja bi izvukla toplotu iz temalne vode koja je 63 stepena, a to bi iskoristili za grejanje kompleksa- rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, samouprava Ade bi polovinu sredstava mogla da obezbedi, pa se nada da bi ostatak mogli dotirati pokrajinska vlada i republička vlada.

Mogli bi se naći i privatni investitori, međutim građani Ade smatraju da to nije dobra ideja da se prepusti kompleks u privatne ruke. Ako se slože kockice, preko leta bi mogli raspisati tender, a do kraja godine ostvariti i investiranje.