2024. április 25., csütörtök

Április közepén beindul a vízgyár

Április közepétől, miután próbaüzemeltetésbe helyezik a víztisztító berendezést, már egészséges víz kerül a nagybecskereki városi vízvezetékbe. Hogyha minden a tervek szerint halad, akkor csakhamar az egészségügyi szabványoknak megfelelő ivóvizük lesz a nagybecskerekieknek. Kedden a Szentmihályi úton épülő berendezés építőhelyét megtekintette Čedomir Janjić Nagybecskerek város polgármestere.

Mint ahogy Nenad Obradović, a Synertech vállalat igazgatója – amely az olasz Zilio társulás nevében vállalta a kivitelező szerepét – hangsúlyozta, a városi vízvezetékbe rövidesen az eddiginél sokkal jobb minőségű víz kerül. A víztisztító próbaüzemeltetésének a kezdetét április 15-ére tervezik. Egy hónappal a paraméterek beállítása után, tehát május 15-étől már teljes kapacitással dolgozik majd a berendezés. A nyolcmillió eurós berendezést teljes egészében felszerelték, és az első próbák már a hét végén megkezdődhetnek.
Čedomir Janjić polgármester elmondta, hogy néhány nappal ezelőtt megkérdezték tőle, hogy miért késik a víztisztító építese, amire ő azt válaszolta, hogy már 42 évet késik a vízgyár megépítése. Ugyanakkor elégedettségét fejezte ki, hogy a jelenlegi önkormányzatnak sikerült ezt a több évtizede várt létesítményt megépíteni.
Ivan Dević, a Városi Vízművek igazgatója elmondta, hogy némi késést okozott az, amíg megtalálták a beruházó felé a biztosítékot, ami végül nem banki lett, hanem a kormányé. Hangsúlyozta azt is, hogy a beruházás a város egyetlen dinárjába se került, hanem a kivitelező vállalta a szolgáltatást és a befektetéssel járó kockázatot. Ő felel a víz minőségéért és azért, hogy a vízgyár évente 6,5 millió köbméter vizet biztosítson.
A víz áráról egyelőre senki sem nyilatkozott, mivel a végső szó a helyi önkormányzaté. Egyelőre annyi biztos, hogy a jelenlegi köbméterenként 30 dinár mellé csatolják majd a 0,28 eurós víztisztítási díjat. Hogy ekkora lesz-e a végösszeg vagy nem, azt még nem lehet tudni. A Városi Vízművekben azt hangoztatják, hogy még így is olcsóbb lesz a vezetékes víz Nagybecskereken, mint Újvidéken vagy Belgrádban.
A magas arzéntartalom miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata Nagybecskereken. Aki teheti, az palackozott vizet fogyaszt. Akinek nem futja, az az ökokút előtt várakozik, vagy pedig továbbra is a csapvizet használja.