2024. április 20., szombat

Védik a törpedenevéreket

Moholon denevérodúkat helyeztek el a Tisza-parton

A Zöldike természetvédelmi civil szervezet aktivistái harminc denevérodút helyeztek el a törpedenevérek számára Moholon, a Tisza-parti Tiszavirág rekreációs központban.

Báity Ferenc, a Zöldike elnöke elmondta, hogy a moholi rekreációs központban éjjelente látni törpedenevéreket, amelyek sajnálatos módon egyre kevesebb helyen tudnak meghúzódni, megtelepedni és szaporodni. A denevérodúkat azért helyezték el, hogy elősegítsék a denevérek létszámának növekedését, mivel ezek hasznos állatok, összeszedik a rovarokat. A denevérodúkat a fák törzsére erősítették föl 6–8 méter magasságban. Megjegyezte, hogy a moholi rekreációs parkban szeretnének minél több odút kihelyezni a madaraknak és más állatoknak is.

Az eseményen jelen volt hetven moholi óvodás is. Tóth László adai amatőr ornitológus és természetbarát beszélt nekik a denevérekről és a természetben betöltött hasznos szerepükről. Tóth László lapunknak elmondta, hogy a törpedenevérek napközben ezekben az odúkban alszanak, majd éjjel innen indulnak vadászni. Megjegyezte, hogy az odúk puhafából készültek, és nem szabad őket befesteni, mert a festék szaga zavarja a denevéreket. Moholon most raktak ki először denevérodúkat, ezért egyelőre nem tudják, hogy mennyire lesznek eredményesek, de a magyarországi tapasztalatok jók.

– Ha sikeres lesz az odúk kihelyezése, akkor nagyon nagy hasznot hajtanak majd, mert a denevérek rovarevők, és sok élelmet fogyasztanak. Rendkívül hasznosak a káros rovarok pusztításában. Főleg az éjjeli lepkéket, a bagolylepkét és az araszolólepkét pusztítják, amelyeknek a hernyói nagyon károsak. Mindkét faj pusztítása nagyon sok hasznot hajt a mezőgazdaságnak a gyümölcsösökben, a zöldségtermesztésben és bármilyen növényi kultúrában – magyarázta Tóth László. – Az odvas fák kiirtása óriási veszteség a természetnek, az odúlakó madaraknak és denevéreknek egyaránt. Az odúlakó madarak közül is néhány faj, köztük a kerti rozsdafarkú, teljesen elhagyta a vidékünket, mert kiirtották az odvas fűzfákat, illetve már a fakúsz is évek óta hiányzik. Ugyanígy nagy kárt szenvednek a denevérek, amelyeknek szintén szükségük van nagyobb odúkra is, ahol átvészelik a telet. Fontos, hogy ne háborgassuk őket, illetve helyezzünk el olyan odúkat, ahol meg tudnak pihenni és telente aludni.