2024. március 29., péntek
KOSÁRLABDA

Vujošević a bosnyák válogatott élén

Duško Vujošević, a Partizan egykori sikeredzője veszi át Bosznia-Hercegovina kosárlabdacsapatát. A jelenleg a francia Limoges-nál edzősködő szakemberrel Franciaországban tárgyaltak a bosnyák kosárlabda-szövetség (KSBiH) képviselői, a hírt pedig a KSBiH bizottsági ülésén erősítették meg hivatalosan. Vujošević első feladata a 2019-es világbajnokság előselejtező-sorozata lesz, amelyen Bosznia-Hercegovina ellenfele Svédország, Szlovákia és Örményország lesz.

Damir Mulaomerović utódjaként Aleš Pipan is felmerült, de a KSBiH vezetői a 2009-es Euroliga legjobb edzője mellett döntöttek, aki Szerbia és Montenegró, valamint a különálló Szerbia kosárlabda-válogatottját is irányította korábban. Mint utóbb kiderült, Vujošević kisebb igényekkel fordult a KSBiH vezetőihez, mint szlovén konkurense, Pipan. A tréner négy évre szóló szerződésben kötelezte el magát, amely a francia nemzeti bajnokság végeztével lép életbe. Ezen négy év alatt összesen 160–200 ezer eurót keres, vagyis évente 40-50 ezer euró közötti összeget.

A szerződésben szerepel a kitétel, mely szerint a Vujošević vezette válogatottnak sikerrel kell vennie a 2019-es kínai világbajnokság előselejtezőjét Svédország, Szlovákia és Örményország ellen (a csoportból ketten lépnek tovább). Az edző elmondta, a KSBiH felkérését egyebek mellett egészségi állapota miatt fogadta el. Tervei szerint a Belgrád–Herceg Novi–Szarajevó háromszögben fog ingázni, ezért kizárt, hogy párhuzamosan másik csapatot is irányítson.