2024. április 23., kedd

Nők a politikában

Vasárnap este Péterrévén a VMSZ Női Fórumának óbecsei szervezete tartott lakossági fórumot

Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, Korponai Lívia, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság segédtitkára, Szmieskó Karolina, az óbecsei tanács vallási közösségekkel és nemzeti kisebbségi jogvédelemmel megbízott tagja és Horváth Noémi, a VMSZ Női Fórumának elnöke volt a vendége vasárnap este annak a péterrévei rendezvénynek, amelyen a nők politikai szerepvállalásáról esett a legtöbb szó.

Fotó: Fehér Rózsa

Fotó: Fehér Rózsa

A megjelenteket Kocsis Elvira, a VMSZ Női Fóruma óbecsei szervezetének az elnöke köszöntötte, a politikusokat pedig Kovács Kuszli Angéla magyartanár faggatta az Óbecsei Népkönyvtár péterrévei részlegében.
Kovács Elvira felidézte azt az időszakot, amikor tíz évvel ezelőtt a köztársasági parlament második legfiatalabb, ráadásul kisebbségi tagjaként elkezdett politizálni – a folyamatos helytálláshoz bevallása szerint rengeteg munkára, jó időbeosztásra és hathatós családi támogatásra van szüksége. Horváth Noémi arról beszélt: a VMSZ Női Fóruma sok nő közös ügyét vállalja magára, ehhez azonban a kompromisszumok, valamint a munka és a család közti ügyes időbeosztás elengedhetetlen. A péterrévei származású Korponai Lívia a tartományi kormányban és az oktatási titkárságon végzett munkáról ejtett néhány szót, és kiemelte, hogy a 2016-os 511 millió dinárral szemben az idén 630 millió dinárt tervez a tartományi kormány elkölteni különféle pályázatokra a titkárságon belül. Szmieskó Karolina tapasztalatai szerint sem a magyarok, sem a szerbek nincsenek tisztában azzal, milyen jogok illetik meg Óbecsén a kisebbségeket, és emlékeztetett arra, hogy mivel a községben a magyar is hivatalos nyelv, bírósági és közigazgatási eljárásokban kérni lehet a magyar nyelv használatát, amire a gyakorlatban sajnos ritkán kerül sor.
Az eseményen több vajdasági és községi VMSZ-es politikus is megjelent, közülük Pelt Ilona tartományi képviselő arra emlékeztette a közönséget, miért döntött a VMSZ úgy, hogy a vasárnapi elnökválasztáson Aleksandar Vučić mellett teszi le a voksát.