2024. április 16., kedd

Falunap Kishegyesen

Kétnapos programsorozattal emlékeztek meg a falu újratelepítéséről – Dr. Deák Tibor a falu új díszpolgára

Kishegyes a hétvégén ünnepelte meg a falu újratelepésének 248. évfordulóját. Az ebből az alkalomból megszervezett falunapi programsorozat pénteken a piactéren kezdődött Vass Szabolcs képzőművész Rokon Ilonka open air kiállítás – tudósítás a hétköznapiságról című kiállításával.

Dr. Deák Tibor, a falu új díszpolgár (Lakatos János felvétele)

Dr. Deák Tibor, a falu új díszpolgár (Lakatos János felvétele)

Az események sora szombaton a Dévics Imre Szabad Alkotóműhely kerámiakiállításával folytatódott a kishegyesi általános iskola galériájában. A kiállítást dr. Radmila Marković nyitotta meg, majd következett a fiatal kishegyesi festő, Kormos Róbert kiállításának megnyitója a színház előcsarnokában. A kiállítást Blaskó Árpád tartományi művelődési segédtitkár nyitotta meg. Ezt követően került sor az ünnepi műsorra, amelyen a falu elismeréseit is kiosztották. A programok sora a Föld órája megmozdulással zárult, a Greenhead Környezetvédő Egyesület szervezésében.

Az idei falunapi rendezvényen többek között jelen volt Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Pelt Ilona tartományi parlamenti képviselő, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Kerekes Zoltán alpolgármester, Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke, valamint a magyarországi testvértelepülések, Békésszentandrás, Kelebia és Örkény képviselői. A falunapot jelenlétével és felszólalásával megtisztelte Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is. Pásztor elmondta, hogy a kishegyesi magyar közösséget összetartó, racionális döntéseket hozó közösségnek ismeri, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vesznek a közösségi élet szervezésében.

– Felbecsülhetetlen értékű az a munka, amit ebbe beleraknak. Azt gondolom, hogy ennek a munkának a kisugárzása messze túlmutat Kishegyes település határain – hangoztatta az elnök, majd arról is szólt, hogy az újratelepülés óta eltelt negyed évezredben több volt a kihívásokkal teli év, mint amennyi a megkönnyebbüléssel teli. Sokan döntenek úgy, hogy máshová mennek, de az itt maradóknak nem szabad őket megbélyegezniük.

A Rizgetős táncegyüttes fellépése (Lakatos János felvétele)

A Rizgetős táncegyüttes fellépése (Lakatos János felvétele)

– Mindent meg kell tennünk, hogy ezek az emberek vissza tudjanak jönni, és akik itt vannak, azok továbbra is úgy tudjanak dönteni, hogy itt maradnak. Ez a politikának és a különböző színekben szereplő politikusoknak a feladata, ez a VMSZ feladata, és ez a kis közösségi vezetők feladata is. Ebben a tekintetben a kishegyesi vezetés jó munkát végzett – mondta Pásztor.

A műsorban felszólalt Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke is. Elmondta, hogy ismét sikerült méltóképpen megemlékezni a falu 1769-es újratelepítéséről.

– Hálával tartozunk annak a 81 katolikus családnak, amelyek Békésszentandrásról Kishegyesre települtek, mondhatni, Kishegyest választották az új otthonuknak. Őket többen is követték, és sikerült egy szeretni való települést kialakítaniuk. Nekünk azon kell munkálkodnunk, hogy megőrizzük a jövő nemzedékei számára – mondta el a tanácselnök.

Az ünnepi műsor során Mohácsi átadta a település legrangosabb elismeréseit. A falu díszpolgára címet a helyi közösség tanácsa dr. Deák Tibor belgyógyásznak, a kishegyesi egészségház korábbi igazgatójának ítélte oda kitartó és elkötelezett munkájáért. Köszönőlevélben részesült a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete a családokért tett erőfeszítésekért, valamint dr. Babcsányi Judit, aki pianínót ajándékozott a művelődési egyesületnek.

Az idei falunapi ünnepi műsort a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezte meg, s felléptek benne az egyesület szakosztályai, a kishegyesi óvoda óvodásai, az általános iskola diákjai, valamint a Fokos zenekar.