2024. március 28., csütörtök

Jövőre elkészülhet a wellnessközpont

Befejezés előtt a termálkút Adán

Rövidesen elkészül az adai rekreációs központban az a termálkút, amely az Adica üdültetési közvállalat keretében tervezett wellnessközpont alapját képezi majd. A wellnessközpont kiépítése körülbelül 2 millió euróba kerül, amelyet Ada község önkormányzata közpénzből szeretne megvalósítani, hogy a strandfürdővel együtt köztulajdonban lévő létesítményként szolgálja a lakosságot. Bilicki Zoltán adai polgármester szerint a wellnessközpont és a strandfürdő egy egész évben működő, nyereséges komplexumot alkothat.

Zajlanak a termálkút fúrási munkálatai (Csincsik Zsolt felvétele)

Zajlanak a termálkút fúrási munkálatai (Csincsik Zsolt felvétele)

– A termálkút fúrásának második, utolsó fázisa zajlik, amit rövidesen befejez a kivitelező cég, az újvidéki Naftagas. Mindent összeszámolva Ada község önkormányzatának ez a termálkút 38–39 millió dinárjába került, amiből 10 millió dinárt vállalt át a tartományi kormány. Az első fázis után kivizsgáltattuk a termálvíz minőségét, és nagyon jó eredményeket kaptunk, a víz hőmérséklete 63 Celsius-fok, a kút kapacitása is megfelelő – magyarázta Bilicki Zoltán. – Továbbá március második felében az önkormányzat lefolytat egy közbeszerzési eljárást, ugyanis az a célunk, hogy ezen a helyen egy trafóállomást építsünk ki, amely ellátná árammal a motorostalálkozó helyszínéül szolgáló területet, a leendő wellnessközpont és az Adica üdültetési közvállalt épületeit, valamint erről szeretnénk megoldani a kemping és a víkendzóna áramellátását is. Ezzel gyakorlatilag az infrastrukturális feltételek jelentősebb része biztosítva lenne. Ezenkívül a tervdokumentáció kidolgozása szintén az utolsó szakaszba jutott. A főtervek mellett az üzleti terv és az építkezési engedélyek is meglesznek a következő hetekben. A wellnessközpont kiépítésének becsült beruházási értéke körülbelül 2 millió euró. Ebből az összegből 600 ezer euróba kerül két berendezés. Ezekkel a berendezésekkel tudnák biztosítani a kiépítendő épület teljes energiafüggetlenségét. Ez első lépésben egy nagy beruházás, de gyakorlatilag ez a két berendezés garantálná nekünk, hogy a turisztikai piacon ez a létesítmény fennmaradjon, illetve nagyon kis költségekkel működjön. Az egyik berendezés a termálvízben lévő gázokat vonja ki, amelyek meghajtanak egy villanyáramot termelő generátort. Ez biztosítaná az objektum áramellátását és a hőszivattyú működéséhez szükséges villanyáramot. A hőszivattyú, illetve a hőcserélő azért fontos, mert a termálvíz 63 fokos, amiből kivonnánk a hőt, így fűtenénk a wellnessközpontot és a strandfürdőben lévő medencék vizét – közölte az adai polgármester.

Bilicki Zoltán szerint a 2 millió eurós beruházás felét tudná előteremteni Ada község önkormányzata. Ezt a folyó bevételekből, valamint hosszú lejáratú kölcsönből finanszíroznák. A polgármester szerint reális elvárás, hogy ha az önkormányzat biztosítja a beruházáshoz szükséges pénz felét, akkor megkapják a másik felét a tartományi vagy a köztársasági kormánytól. Különösen, hogy Bilicki Zoltán szerint a strandfürdőnek és a wellnessközpontnak köztulajdonban kell maradnia:

– Lenne arra is lehetőség, hogy magánbefektetőt találjunk. Viszont ez a cég magában foglalná az eddig kiépített közvagyont, vagyis a strandfürdőt és az Adica közvállalat meglévő infrastruktúráját is, amit szerintem nem kellene összekeverni a magántőkével. Ada községben mindenki a sajátjának érzi a strandfürdőt, ezért nem tartom jónak beengedni a magántőkét ebbe a beruházásba. Továbbá biztos vagyok abban, hogy megfelelő cégvezetéssel egységes komplexumként a szabadtéri medencék és a wellnessközpont egész évben tudna működni, és abban is biztos vagyok, hogy jó gazdasági eredményeket tudna felmutatni. Ada község önkormányzati vezetőségének a nyarat arra kell kihasználnia, hogy a teljes tervdokumentációval és a fő infrastrukturális feltételek bemutatásával pénzügyi megoldásokat keressen a beruházáshoz. Amennyiben ez a nyáron összeáll, akkor őszre az önkormányzat kiírhatja a közbeszerzési eljárást, és abban az esetben a jövő év végéig teljes egészében megvalósulhat a beruházás – nyilatkozta Bilicki Zoltán.