2024. április 26., péntek

Ahol a Jethro Tull és az Animals is fellépett

Zentán is megtekinthető a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Gastroblues Fesztivált népszerűsítő vándorkiállítás

A paksi Gastroblues Fesztivál szlogenjével összhangban szombaton, a kora esti órákban a zentai zenekedvelők is egyfajta ízelítőt kaphattak a nemzetközi hírű fesztivál negyedévszázados múltjából.

A zentai városháza oszlopcsarnokában megrendezett kiállításmegnyitón Ceglédi Rudolfot, a község polgármesterét követően Süli János, Paks polgármestere, Lučić Viktor, a zentai Mojo klub tulajdonosa, Dragan Jović, a nagykikindai rendőrhivatal vezetője, és dr. Lukács János Csongrád-megyei rendőrfőkapitány köszöntötte az egybegyűlteket. Süli János köszöntőjében, az idén jubiláló fesztivált méltatva elmondta, hogy az elmúlt huszonöt évben megrendezésre került fesztivál nemcsak kiváló zenéről, finom ételekről, italokról és sportról szól, hanem testvérvárosok közötti kapcsolatok kiépítéséről is, így a blueszenei rendezvény szervezői éveken keresztül egy magyar óvoda felépítéséhez is hozzájárultak a kárpátaljai Visk városában.

A hét folyamán megtekinthető kiállítás képein, illetve írásain keresztül a fesztivál legemlékezetesebb fellépőiről, és pillanatairól tájékozódhatnak a látogatók. Az eredetileg 15 állomásos programsorozat június másodikán a Budai Várban, a Magyarság Házában megrendezésre kerülő kiállításon ér végett.

A paksi Gastroblues Fesztivált 1993-ban rendezték meg először, és egy-két napos rendezvényből nőtt ki a jelenlegi egy egész hetes bluesünnepé – nyilatkozta napilapunknak Dárdai Ádám szervező, s hozzátette, hogy a rendezvénysorozat ideje alatt öt különböző helyszínen mintegy 50 koncertet szerveznek meg, de a fesztivál keretében testvérvárosi találkozót és gasztronómiai rendezvényeket szerveznek. Az elmúlt huszonöt év alatt a blues- és a jazz-zene, illetve a rock és a progresszív rock magyarországi és világhírű előadóit felvonultató fesztiválon többek között fellépett a Jethro Tull, és Keith Emerson, Karl Palmer, a ma már szinte klasszikusnak tekinthető blueszenészek, illetve formációk közül a Spencer Davis Group, az Animals, a Yarbirds, a magyarországi előadók közül pedig Deák Bill Gyula, Tátrai Tibor, Török Ádám, Pege Aladár, Babos Gyula és a Skorpió is. A fesztiválon több hazai előadó, közöttük Nenad Zlatanović és a zentai Adrenalin zenekar is fellépett.

A szervező elmondta azt is, hogy a fesztivál keretében egy sportcsarnokban megrendezett nagy- és kisszínpados koncertek mellett, klubokban és egy templomban és szabadtéren is szerveznek zenei rendezvényeket, az utolsó napon pedig a zenei eseményekkel párhuzamosan főzőversenyt és sporttalálkozót is szerveznek, idén először pedig a látogatók egy teljesítménytúra keretében Paks környékét is megismerhetik, az érdeklődők számára pedig zenei kurzusokat is megrendeznek a helyi művészeti iskola jóvoltából. Az idei, július 3-tól megrendezésre kerülő rendezvény előadói közül a szervező Ana Popović, szerbiai származású bluesgitáros és énekesnőnek, s a holland Julian Sass, holland blueszenésznek, Európa legjobb blueselőadójának a koncertjét emelte ki, de a fellépők végleges listája a www.gastroblues.hu internetes oldalon lesz olvasható két héten belül.

Magyarországon egyébként a kilencvenes évek elején több bluesfesztivált is megrendeztek, de ezek közül a legtöbb anyagi okok miatt megszűnt. Velük szemben a Gastroblues Fesztivált Paks városa a kezdetektől fogva felkarolta és a Paksi Atomerőmű Rt. is a támogatóik között van, aminek köszönhetően életben tudtak maradni – ismertette Dárdai.

A megnyitón fellépett Nenad Zlatanović, Szerbia egyik legnépszerűbb blueszenésze, a késő esti órákban pedig Zlatanović Texas Flood elnevezésű zenekarával folytatódott a paksi bluesfesztivált népszerűsítő rendezvény.