2024. március 28., csütörtök

Megkezdődött a Rudolf Bruči-emlékév

A 100 éve született zeneszerző zenei és szervező munkásságának hatása óriási jelentőségű
Jelen volt ifj. Rudolf Bruči (a képen jobbról a második)

Jelen volt ifj. Rudolf Bruči (a képen jobbról a második)

Első alkalommal emlékezünk meg egy zeneszerző születésének 100. évfordulójáról – mondta a sajtókonferencián Miroslav Štatkić, tartományi művelődési titkár. – Rudolf Bruči zenei és szervező munkásságának hatása óriási jelentőségű az újvidéki, vajdasági, szerbiai és az egykori Jugoszlávia zenei élete szempontjából.

A Zágrábban született zeneszerzőt méltatva a titkár elmondta: nevéhez fűződik például a Vajdasági Zenei Központ megalakítása, felbecsülhetetlen érdemei vannak a Vajdasági Filharmónia megalakítása, a Művészeti Akadémia létrehozása terén, ez utóbbinak első dékánja volt. Bručit tagjai sorába választotta a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia is. Számos rangos elismerésben részesült, többek között a Francia Akadémia művészi díjában, 1965-ben pedig Brüsszelben megkapta Erzsébet királynő díját, amely után kezdték világszerte előadni a műveit.

A sajtókonferencián a tartományi titkáron kívül jelen volt Roman Bugar, a Vajdasági Szimfonikus Zenekar igazgatója, Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának megbízott igazgatója, Dragana Milošević, a Rudolf Brucci Társaság elnöke, valamint ifj. Rudolf Bruči, a zeneszerző fia, aki édesapja posztumusz elismerését, a Szerb Nemzeti Színház Jovan Đorđević aranyérmét ma, kedden, a színház napján veszi át.

A jeles zeneszerző születésének 100. évfordulójára szervezett fesztivált a Vajdasági Szimfonikus Zenekar nyitja meg.

– Csütörtökön, március 30-án, Bruči születése napján, 20 órai kezdettel az újvidéki Zsinagógában előadjuk a Lesta szimfóniát, amelyért megkapta az Erzsébet belga királyné által adományozott nemzetközi zeneszerzői díjat – mondta Roman Bugar, a zenekar igazgatója. – Bruči harsonára és zenekarra írt 2. koncertjét a közönség dr. Gyivicsán György, napjaink egyik leghíresebb, magyarországi, harsonaművésze előadásában hallhatja. Műsoron szerepel a 3. szimfónia is. Mindezeket a darabokat az orosz Ilmar Lapins vezényli, aki 1978-ben a Vajdasági Szimfonikus Zenekar első koncertjén vezényelt. A csütörtöki hangversenyt élő adásban közvetíti majd a Vajdasági Rádió és Televízió.

Április 11-én, 20 órakor az újvidéki városházán a Bruči-művek közül az 5. vonósnégyes, a klarinétra és a vonósokra írt 1. koncert, valamint a vonószenekarra írt B-A-C-H metamorfózisok lesz műsoron. Fellép a Tajj vonósnégyes, Aleksandar Tasić klarinétművész, a Vajdasági Művelődési Intézet Kamarakórusa, vezényel Milica Jevtić

A Bruči-fesztivál május 25-én 20 órakor zárul, amikor az újvidéki M-stúdióban a jeles zeneszerző harmonikaművei csendülnek fel, a szólista Marko Trivunović harmonikaművész, vezényel Goran Penić.

Roman Bugar elmondta: a Temesvári Filharmónia ebben az idényben egy estet Bručinak szentel, előadja majd a zenekarra írt concertinóját kilencven zeneművésszel, a B-A-C-H metamorfózisokat, továbbá kortárs szerb zeneszerzők műveit. A Nagybecskereki Kamarazenekar pedig az év folyamán Vajdaság és Szerbia városaiban számos koncertet szervez a jeles zeneszerző tiszteletére.