2024. április 25., csütörtök

Elrettentő hatása van a megerősített határzárnak

Ma lépnek életbe a jogi szigorítások a magyar–szerb határon

Március 28-án életbe lépnek a szigorítások a magyar–szerb határon. Mától kezdődően a menedékkérőnek a tranzitzónában kell megvárnia, hogy megvizsgálják kérelmét. Az M1 köztelevízió azt közölte tegnap, hogy a jelek szerint Szerbiában elrettentő hatása van az újabb magyar szigorításnak, amelynek a híre futótűzként terjedt el a bevándorlók között. A határsértési kísérletek számának a csökkenése is azt látszik igazolni, hogy a bevándorlók szabad mozgását korlátozó jogszabály és az épülő második védvonal új útvonalak keresésére sarkallt sok migránst.

Ilyen konténerekben helyezik el a bevándorlókat (Fotó: MTI)

Ilyen konténerekben helyezik el a bevándorlókat (Fotó: MTI)

Az M1 szerint hétfőn már csak néhány bevándorlót lehetett látni Szabadkán, a többség ugyanis már visszafordult Belgrádba. Aki mégis a határ közelében maradt, azt mondja, már szinte lehetetlen átjutni a határon, ezért most tanácstalanok. „Nagyon nehéz nekünk, Magyarország felé szinte lehetetlen átjutni, nem tudjuk, mit csináljunk” – mondta egy bevándorló.

Az idén eddig vasárnap volt a legkevesebb próbálkozás a magyar–szerb határt védő kerítésnél. Mindössze egy bevándorló próbált meg illegálisan bejutni Magyarországra. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken és szombaton is mindössze öt-öt embert tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Beljebb az országban és más határszakaszokon hat határsértőt fogtak el a hétvégén.

Az elmúlt héten a szerb–magyar határ térségében összesen 41 embert tartóztattak föl és kísértek vissza, a megelőző héten – március 13-ától 19-éig – ez a szám 62 volt.

Március 7-én döntött az Országgyűlés a jogi határzárról, amely szerint a menedékkérőknek a tranzitzónában kell megvárniuk, hogy döntsenek a kérelmükről. A törvényt előterjesztő belügyminisztérium ezzel azt az EU-s jogszabályok által teremtett, visszaélésre csábító lehetőséget akarja megszüntetni, hogy a szabadon mozgó migránsok a menedékkérelem benyújtása után elhagyják a befogadóközpontot és ismeretlen helyre, vélhetően valamely nyugati országba távozzanak.

Keddtől a menekültügyi eljárásokat a határon folytatják majd le. Azokat a bevándorlókat is a tranzitzónákba szállítják majd, akiket az országon belül tartóztatnak fel, vagy jelenleg a nyílt befogadóközpontokban tartózkodnak. Csak a 14 évesnél fiatalabb, család nélkül érkező gyermekek léphetnek az ország területére, őket gyermekvédelmi intézményben helyezik el. A déli határ irányában nyitva hagyják a migránsok elszállásolására létesített tranzitzónák kapuit, így a magukat meggondoló bevándorlók Szerbia irányába bármikor távozhatnak.

Röszkénél és Tompánál a migránsok elhelyezésére összesen 324 lakókonténert állítottak fel. A tranzitzónákban napi 24 órában elérhető lesz az egészségügyi és a szociális ellátás is. Fekvőhelyet, ágyneműt, tisztasági csomagot, a személyes holmik elhelyezésére zárható tárolót, folyamatos melegvíz-szolgáltatást, illemhelyet, hozzáférést tömegtájékoztatási és távközlési eszközökhöz, vallásgyakorlásra alkalmas helyiséget, napi háromszori – gyerekeknek ötszöri – étkezést, várandós és kisgyermekes anyának, 14 évesnél fiatalabbaknak naponta tejterméket és gyümölcsöt is biztosítanak a belügyminisztérium közlése szerint.

A tranzitzónán belül szigorú szabályok lesznek érvényben, kihallgatják a migránsokat, ujjlenyomatot vesznek tőlük és fényképet készítenek róluk, majd anyanyelvükön elmondják nekik, hogy milyen szabályok vonatkoznak rájuk.