2024. április 26., péntek
ZENTA

Döntöttek a kulturális támogatásokról

A zentai önkormányzat elbírálta a kulturális tevékenységeket folytató civil szervezetek projektumaira kiírt pályázatokat, a támogatásokra azonban még várniuk kell az egyesületeknek. A község vezetősége a kategórián belül a kortárs művészetekkel és a hagyományápoló művelődési tevékenységgel foglalkozó civilek programjaira is biztosított pénzt – nyilatkozta Perpauer Attila, a községi tanács művelődési és oktatási ügyekért felelős tagja az önkormányzat tegnapi sajtótájékoztatóján.

Juhász Attila, a pályázatokat elbíráló bizottság elnöke az újságíróknak elmondta, hogy a községi képviselő-testület döntésével összhangban a bizottság tagjai nemcsak elbírálják a benyújtott kérelmeket, hanem a megvalósításukat is végigkísérik, a civil szervezeteknek pedig december 31-éig kell elszámolniuk az odaítélt összegek felhasználásáról. A zentai önkormányzat ez évben 1,725 millió dinárt különített el a civil szervezetek kulturális projektumainak a támogatására, a kapott összegeket a pályázaton részt vevő civil szervezeteknek azután folyósítják, miután az illetékes bizottság döntését követően a Magyar Nemzeti Tanács is megteszi a saját javaslatait. A végleges döntés megszületéséhez az illetékes bizottságnak szüksége van a tavalyi támogatások elszámolásaira is – hangsúlyozta a bizottság elnöke, egyben felhívta az érintett civil szervezetek figyelmét, hogy amennyiben a tavalyi elszámoltatásokban hiány mutatkozik, azokat nagyon gyorsan pótolják, mert enélkül eleshetnek az idei pályázatuk támogatásától.    

A hagyományápoló tevékenységgel kapcsolatos projektumok közül az idén tizenegy pályázó számára nyújtanak támogatást, két pályázó programjára már a romák felzárkóztatására vonatkozó akcióterv keretében különítettek el pénzt, a kortárs művészeti projektumok közül tizenhárom szervezet kap majd kisebb-nagyobb összeget, egy kérelem pedig más forrásból részesül támogatásban – hangzott el a sajtótájékoztatón.