2024. április 25., csütörtök

Egyre több a szakképzetlen munkanélküli

Tizenharmadik alkalommal tartottak állásbörzét Zentán

Tegnap a Zentai Sportcsarnokban megtartott állásbörzén 130 munkáltató kínálatából válogathattak a községbeli munkanélküliek.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Jelena Mitrović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nagykikindai kirendeltségének igazgatója lapunknak elmondta, hogy huzamosabb ideje vesznek részt a tegnapihoz hasonló állásbörzék megszervezésében, s az évek folyamán eredményesnek bizonyultak az ilyen jellegű találkozók. A tegnapi állásbörzén 32 zentai és környékbeli vállalat 366 munkaajánlata közül válogathattak mindazok, akik ellátogattak az eseményre.

Az igazgató elmondása szerint a cégek belátták, hogy érdemes időt szakítani arra, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat segítségével felvegyék a kapcsolatot a potenciális munkavállalókkal, hogy összegyűjtsék az állásbörzén részt vevők életrajzait, amelyekből adatbázist hozhatnak létre, a későbbiekben pedig, amikor szükségük van munkaerőre, visszahívják a munkát kereső személyeket. Mitrović beszámolt arról is, hogy a tavalyi állásbörzét követően Zentán 129 személynek sikerült munkát találnia a rendezvényen részt vevő cégeknél, ami azt jelenti, hogy e cégek 79 százalékának a szükségleteit sikerült kielégíteni.

Zenta község területén 1250 munkanélkülit tartanak nyilván, de Jelena Mitrović szerint egy ideje folyamatosan csökken a munkát kereső személyek száma.

Az előző évekhez képest a községben mind több szakképzetlen vagy alacsonyabb végzettségű munkanélkülit tartanak nyilván – jegyezte meg az igazgató, aki szerint ennek az elsődleges oka valószínűleg a szakképzett munkaerő elvándorlása.

Dragana Marčeta, a zentai munkaközvetítő koordinátorának tanácsadója szerint a tegnapi állásbörzén lakatosok, fémesztergályosok, CNC-gépkezelők, elektrotechnikusok, villanyszerelők, szakácsok, pincérek és szakképzetlen dolgozók iránt volt a legnagyobb kereslet.