2024. április 25., csütörtök

Emlékezz és emlékeztess!

A Szabadság téren tegnap megnyílt a NATO légitámadások áldozatainak szentelt, Emlékezz és emlékeztess! elnevezésű kiállítás.

A 78 napig tartó légitámadásokban rengeteg objektumot megsemmisítettek, Újvidéket számtalan találat érte, sokáig egy híd sem volt használható a Dunán (Dávid Csilla felvétele)

A 78 napig tartó légitámadásokban rengeteg objektumot megsemmisítettek, Újvidéket számtalan találat érte, sokáig egy híd sem volt használható a Dunán (Dávid Csilla felvétele)

A tárlatot a Vajdasági Fényképészek Asszociációja és az Ekopolis Egyesület szervezte az újvidéki önkormányzat támogatásával. A megnyitón felszólalt Dalibor Rožić, a városi tanács művelődéssel megbízott tagja.

– Szavakkal el sem mondhatók azok a szomorú érzések, amelyek a tizennyolc évvel ezelőtt történtekhez kötődnek. Szavakkal azonban kifejezhetjük együttérzésünket azokkal a családokkal, akiknek hozzátartozói a légitámadások áldozataivá váltak. Az itt látható fotók figyelmeztetésként szolgálnak, hogy soha többé ne kerüljön sor hasonló erőszakra, rombolásra! A múltat nem változtathatjuk meg, az elhunytakat nem hozhatjuk vissza, de sokat tehetünk annak érdekében, hogy egy szebb, biztonságosabb jövőt teremtsünk. Újvidék mindig emlékezni fog azon polgáraira, akik tragikus körülmények között vesztették életüket, és mindig arra fogunk törekedni, hogy városunk lakói közös, humánus célok körül fogjanak össze – mondta Rožić.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Darko Dozet és Jaroslav Pap fotói 21 nagy pannón tekinthetők meg, a képek 1999-ben készültek a NATO légitámadás idején.

– Nagyon nehéz volt dolgozni a légitámadás ideje alatt, de nem is gondoltunk a veszélyre, az volt a legfontosabb, hogy jó képet készítsünk. Annak idején a Dnevnik napilapnál dolgoztam, és egy külön csapatot bíztak meg azzal, hogy képeket készítsen a bombázások következményeiről. Mi azonban egy lépéssel tovább mentünk, és magát a bombázást is le akartuk „kapni”. A NATO légitámadások ideje alatt is már készítettünk egy tárlatot, és ha a képarchívumunk nem semmisült volna meg, akkor most a Szabadság tér nem is lenne elég nagy az összes fotó kiállítására – magyarázta Jaroslav Pap.