2024. április 24., szerda

A néprajz ünnepe

A Kiss Lajos Társaság díjazottjai az elnök asszony társaságában (kép: Benedek Miklós)

A Kiss Lajos Társaság díjazottjai az elnök asszony társaságában (kép: Benedek Miklós)

Szombaton Topolya Község Múzeuma adott otthont a Kiss Lajos Néprajzi Társaság egész napos rendezvényének, amelynek keretében közgyűlésre, könyvbemutatóra és díjkiosztóra is sor került.

A társaság tagjainak a közelmúltban több kötete is megjelent, amellyel a program délutáni részében ismerkedhettek meg a jelenlévők. Először dr. Raffai Judit Mesemondók és mesetípusok című könyvét mutatták be. Mint megtudtuk, a mű alapja a szerző doktori értekezése volt, és egy hiánypótló kiadványról beszélhetünk, ugyanis egész Vajdaság területét felöleli, és egy komplex áttekintést nyújt tartományunk népmesekutatásáról. Ezt követően Fehér Viktor Szokáskutatás Vërbicán című munkáját ismertette a szerző, amelyben a bánáti Egyházaskér népszokásaiba nyújt betekintést. A harmadik bemutatott könyv dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnökének, A kártyavár összedőlt című műve volt, amelyben a szerző az ötvenes évek gyermekvilágát mutatja be saját példáján keresztül.

A program utolsó részében az egyesület díjainak kiosztására került sor. Szőke Anna bevezetőjében elmondta, hogy a társaság tizenkét év után úgy döntött, hogy megjutalmazza mindazokat, akik maradandó dolgokat tettek le a néprajz terén, és akikre mindannyian büszkék lehetünk. Az első díjazott, dr. Raffai Judit volt, aki Kiss Lajos Emlékplakettet vehetett át a mesekutatás terén elért eredményeiért, és akiről méltatója, Dévavári Beszédes Valéria azt mondta, hogy ha egy szóval kellene leírnia a díjazottat, az a sokoldalúság lenne. Nagy Abonyi Ágnes a tárgyi néprajz területén kifejtett munkásságáért Garay Ákos Emlékplakettet vehetett át; az őt méltató Silling Léda felszólalásából pedig azt is megtudhattuk, hogy a Meg is mosakodjál című kiállítása jelenleg Belgrádban látható. A bajsai Etno tájház létrehozója, Szuhankó Ruzsena Samu Katalin Emlékplakettben részesült. Méltatója, Szőke Anna elmondta, a díjazott laikusként igen sokat tett faluja értékeinek megőrzéséért, és a szakemberek, valamint a falubéli önkéntesek segítségével egy attraktív és jól működő intézményt hoztak létre. A következő díjazott Borsodi Patyerek Orsolya és a kishegyesi Szajkó énekegyüttes volt, akik 2003 óta a település és régiónk különböző rendezvényeinek állandó résztvevői, és munkásságukat több díjjal is jutalmazták az elmúlt időszakban, valamint egy album is fűződik a nevükhöz. A díjazottakat Linka Gabriella méltatta. Végül, de nem utolsósorban sor került a Kálmány Lajos Emlékplakett átadására. Kovács Máriát, akit a Volt egyszer egy Ustorka című könyvéért díjazták, valamint Patyi Saroltát, akit a moholi népmesegyűjtés területén végzett munkásságáért jutalmaztak meg, Tóth Glemba Klára és Raffai Judit méltatta.