2024. április 20., szombat

Ünnepelt a temerini Kertbarátkör

Pásztor István, a VMSZ elnöke gratulált az évfordulóhoz
Pásztor István az ünneplők menetében (kép: Góbor Béla)

Pásztor István az ünneplők menetében (kép: Góbor Béla)

Szombaton, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a temerini Kertbarátkör. Bár az egyik legtömegesebb civil szervezetünk januárban alakult, az évfordulót Gyümölcsoltó Boldogasszony, védőszentjük napján tartják. Az ünnepi évfordulón a tagság a 10 órai szentmise előtt a plébánia előtt gyülekezett. A vendégek között volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, Farkas László, a jánoshalmi Gazdakör elnöke és más civil szervezetek képviselői.

A templomba való bevonulást követően ft. Szungyi László főesperes, temerini plébános köszöntötte az ünneplőket, közöttük a Miasszonyunkról Nevezett Világi Rend tagjait, akik ugyancsak Gyümölcsoltó Boldogasszony napján tartják fogadalmi ünnepüket. Ft. Szungyi László örömmel állapította meg, hogy a Kertbarátkör eredményesen ápolja a nemzeti, vallási és a helyi hagyományokat.

Pásztor István gratulált a Kertbarátkörnek az évfordulóhoz. Szerinte a kertbarátok köre mindig egyfajta olyan tér volt, ahol a politikai különbségek relativizálódtak. Olyan témák kerülnek folyamatosan asztalra, amelyek közelebb hozzák az embereket egymáshoz pártpolitikai elkötelezettségüktől függetlenül. A civil szférának ugyanis vannak olyan területei, amelyek közösségépítőek, és ez nemcsak az identitás megőrzésében mutatkozik meg, hanem olyan témákban is, amelyek a szakmai civilséget jelentik, mint például a mezőgazdaság kérdésköre, a borászat, a pálinkafőzés, a kertészet és sok más téma.