2024. április 19., péntek

Sziveri János Emléknap volt Muzslyán

Koszorúzás a szülői háznál (fotó: Kecskés István)

Koszorúzás a szülői háznál (fotó: Kecskés István)

Sziveri János (1954–1990) költőre emlékeztek szombaton szülőfalujában, a bánáti Muzslyán. A helybeli Sziveri János Művészeti Színpad tagjai hagyományosan, immár 24 éve, a költő születésnapjához – március 25-éhez – legközelebb eső szombaton megemlékezést tartanak. Ezúttal az emléknap megtartásának a napja egybeesett a költő születése napjával. Tisztelői a szülői házban gyülekeztek, ahol Balázs Attila író emlékezett a költőre. Mint mondta, Sziveri Jánosra emlékezni egyszerűen nem lehet, hogy ne vetődjön fel a hatalom és a politika kérdése. Sziveri János az akkori politikának az áldozata, költészete abból az élményből teljesedett ki, abból születtek a legértékesebb versei. Neveket említeni szerinte a napjainkban már teljesen fölösleges. Már azért is, mert Sziveri János politikumra épülő költészetének az a csodás jellege és erénye, hogy nincs szükség ezekre a nevekre. Tehát megmaradt az, ami beépült a költészetbe úgy, mint egy általános érvényű valami.

Molnár Lábadi Csilla szavalata után megkoszorúzták a szülői ház homlokzatán álló emléktáblát. A kegyelet virágát Balázs Attila, a Magyar Nemzeti Tanács nevében pedig Salamon Géza helyezte el.

Az Emléknap második részében irodalmi estet tartottak Pokol mélyén rózsakert címmel, amelynek a vendége Balázs Attila volt. Felléptek: Czirok Attila, Molnár Lábadi Csilla, Sári Norbert és Sziveri Emese. Az est moderátora N. Czirok Ferenc volt.