2024. április 19., péntek

Péterrévén járt a jubiláló Magvető

Mezőgazdasági mellékletünk, a Magvető élőújságot tartott pénteken este Péterrévén a Tisza Földműves-szövetkezet dísztermében. Ezen a rendezvényen is teltház volt, több mint ötven jelenlevő követte a jubiláló melléklet bemutatkozását. A Magvető az idén kettős jubileumot ünnepel, március elején jelent meg az 500. szám, szeptemberben viszont mellékletünk megjelenésének a 10. évfordulója lesz.

Varga Attila, a Magvető szerkesztője elmondta, hogy a jubiláló évben visszatekintett arra, hogy valójában mit csinált az elmúlt tíz évben, mit sikerült megvalósítania. Emlékezett a kezdetekre is, amikor európai uniós támogatásból sikerült újraindítani a mezőgazdasági mellékletet, a későbbiekben a szerkesztőség már önerőből folytatta tovább a Magvető megjelentetését.

Varga Attila: A Magvető a gazdák gondjairól mindig nyíltan ír (Kép: Gergely József)

Varga Attila: A Magvető a gazdák gondjairól mindig nyíltan ír (Kép: Gergely József)

− A Magvető a vajdasági gazdák gondjairól, problémáiról mindig nyíltan és a valóságnak híven írt és ír, ezt tartom a legnagyobb sikernek – mondta a szerkesztő, majd hozzátette: – Az újságnak az a feladata, hogy közvetítsen a termelők, a politikusok és az olvasók között.

A Menedékben, a Szórványlét, a 70 éves Magyar Szó és a Naptár 2017 kiadványokat Fodor István, a Menedékben című kötet szerkesztője mutatta be a jelenlevőknek. A mezőgazdaság és a környezetvédelem aktuális témáiról Gergely József, a zentai szerkesztőség munkatársa, biológus beszélt. A rendezvény végén a jelenlevőket a melléklettel kapcsolatos véleményükről faggattuk.

− Nagy élmény számunkra, hogy a Magvető az idén is ellátogatott hozzánk, hiszen azokról a problémákról ír, amelyek minket, földműveseket érint, időszerű dolgokat tár fel – mondta Pece Károly földműves.

A mellékletben megjelenő tőzsdei jelentésre is nagy igény van.

− Mindig megveszem a keddi Magyar Szót a Magvető és a benne található tőzsdei jelentés miatt, kukorica-termesztéssel foglalkozok és kíváncsi vagyok a kukorica árára. Mondhatom azt, hogy a Magvetőnek jobban hiszek, mint az Interneten látottaknak – hangsúlyozta Sánta József.

A Magvetőt nemcsak a gazdák és a termelők olvassák, erről tanúskodik Dóka Valéria esete is.

− Annak ellenére, hogy nem foglalkozok termeléssel, rendszeresen olvasom a Magvetőt. A melléklet sokrétűen informál egész Vajdaság területéről. A környezetvédelem is helyet kap a lapban, ami nagyon fontos, hiszen mi a földet csak kölcsön kaptuk, és meg kell, hogy őrizzük az unokáinknak is – mondta Valéria.