2024. március 29., péntek
LABDARÚGÁS – VB-SELEJTEZŐK

A csodában bízva

Szombaton 20 óra 45-perctől Lisszabonban lép pályára a Bernd Storck vezette magyar labdarúgó-válogatott, amely a továbbjutási esélyei életben tartásáért küzd világbajnoki selejtezős csoportjában. A magyar nemzeti tizenegyre rendkívül nehéz próbatétel vár, hiszen az Európa-bajnok portugálokat saját pályájukon kell legyőznie; igaz, a tavalyi kontinenstornán a magyarok háromszor is meg tudták szerezni a vezetést a végül 3:3-mal záródó csoportmeccsen. A B jelű hatos másik két találkozóján az éllovas Svájc Lettországot, az utolsó Andorra pedig Feröert látja vendégül.

Bernd Storck mester a keret összeállítása során a tavalyi Eb-siker legtöbb résztvevőjére számíthatott, a fontos hiányzók közül az azóta visszavonuló Király Gábor kapust és a télen Chicagóba igazoló Nikolić Nemanját kell kiemelni. A katari al-Garafában szereplő Németh Krisztián sem tud játszani a kulcsmérkőzésen vírusos megbetegedése miatt, emellett Kleinheisler László és Elek Ákos szintén lemaradt a lisszaboni gépről.

A Portugáliában szereplő 23-as magyar keret: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (Lipcse), Megyeri Balázs (Greuther Fürth) – kapusok; Bese Barnabás (Le Havre), Fiola Attila (Videoton), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Sheva), Lang Ádám (Dijon), Pintér Ádám (Greuther Fürth), Vinícius (Videoton) – védők; Gera Zoltán (Ferencváros), Holman Dávid (DVSC), Kalmár Zsolt (Brøndby), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Ádám (Bologna) – középpályások; Adorján Krisztián (Novara), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Gyurcsó Ádám (Pogoń Szczecin), Eppel Márton (Honvéd), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Sallai Roland (Palermo), Szalai Ádám (Hoffenheim) – csatárok.

A portugál csapat kapujában valószínűleg a Sporting hálóőre, Rui Patrício áll majd, a védelem tengelyében elsősorban Pepére (Real Madrid) számíthatnak a magyar támadók. A portugálok életveszélyes támadószekcióval rendelkeznek – többek között Cristiano Ronaldóval (Real Madrid) és Quaresmával (Beşiktaş) –, az ő rohamaikat a középpályáról Renato Sanches (Bayern München), João Moutinho (Monaco) és William Carvalho (Sporting) játékával alapozhatja meg Fernando Santos mester.

A magyar válogatott minden bizonnyal mezőnyhátrányba fog szorulni a technikailag sokkal képzettebb portugálokkal szemben, a csapat esélye – a tavalyi Eb-mérkőzésekhez hasonlóan – a taktikai fegyelemben, a villámgyors portugál támadók szoros fogásában, a magabiztos védelemben és a jó helyzetkihasználásban rejtőzhet.

Bernd Storck szövetségi kapitány nem kertelt a mérkőzés súlyáról szólva: „Számunkra döntővel ér fel a portugálok elleni selejtező. Az eredmény megmutatja, merre tovább. A csoportelső svájciak mögött öt pont a hátrányunk, ez viszonylag sok. Ahhoz, hogy kijutási esélyeinket életben tartsuk, győznünk kellene, meg kell állnunk a helyünket az oroszlán barlangjában. Ellenkező esetben sajnos az Eb-győztes mögött is öt pontra duzzad a lemaradásunk. Egyébként is nehéz dolgunk lenne, de így főleg az lesz. Mint mondtam, döntővel felérő összecsapást játszunk. Jó játékra törekszünk, és szeretnénk győzni.”