2024. április 19., péntek
BIRKÓZÁS

Fókuszban Szombathely

A nyugat-magyarországi városban a hétvégén rendezik meg a hagyományos Magyar Nagydíjat, ezen belül a Polyák Imre-emlékversenyt, kedden ugyanitt U23-as Európa-bajnokság kezdődik

A kötöttfogású birkózók hétvégi Magyar Nagydíjára 20 ország 124 versenyzőjét várják a szombathelyi szervezők, a jövő héten keddtől vasárnapig ugyanott sorra kerülő U23-as Európa-bajnokságra pedig 35 országból 368 versenyző, valamint 150–200 edző, illetve hivatalos kísérő érkezik.

Puskás Tivadar polgármester a keddi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Szombathely már több mint egy évtizede örömmel házigazdája és anyagi támogatója rangos birkózóversenyeknek, megtiszteltetésnek tartják, hogy évről évre náluk köszönthetik a sportág hazai és nemzetközi legjobbjait.

Komáromi Tibor, a Magyar Birkózószövetség szakmai alelnöke bemutatta az U23-as versenyre készült aranyérmet, s három–öt magyar dobogós helyezés kiharcolását nevezte meg célként.

Sike András, a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya elmondta: már december végén megkezdték az alapozást, két edzőtáborozáson vettek részt Tatán, illetve Dunavarsányban, majd februárban az első válogatóverseny után az első csapat Fehéroroszországban készült, utána az országos bajnokság, aztán két nemzetközi verseny következett, ezek közül a zágrábin két aranyat is sikerült nyerni, Lőrincz Viktor (85 kg) és Lám Bálint (130 kg) jóvoltából. Hozzátette: a felnőttválogatott és az U23-as csapat tíz ország képviselőivel együtt három héten át Tatán edzőtáborozott, ahol rengeteg mérkőzést vívnak egymással, és várhatóan mindkét keret hiánytalanul ott lesz a szombathelyi versenyeken.

A világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péter (80 kg) a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: jól sikerült a felkészülés, mindenképpen érmeket szeretnének szerezni Szombathelyen.

Szilvássy Erik, aki tavaly a kötöttfogásúak 85 kg-os súlycsoportjában aranyat nyert az U23-as Eb-n, szintén bizakodóan nyilatkozott, és jelezte: szeretné megvédeni a címét.

Az említett válogatottak között ott volt a szerb is, amely ezúttal ritka népes csapattal nevezett be a nagydíjra, az Eb-n pedig hárman indulnak. A hétvégén a tervek szerint Frísz Krisztián, Nagy Tamás (59 kg), Davor Štefanek, Nemes Máté, Nagy Szebasztián (66 kg), Aleksandar Maksimović, Aleksa Erski (71 kg), Nemes Viktor (75 kg), Báló Petar (80 kg), Nikolaj Dobrev, Dejan Franjković (85 kg) és Vladimir Stankić (98 kg) lép szőnyegre, az Eb-n pedig Nagy Szebasztián, Erski és Stankić. Erre a listára azonban nem lehet mérget venni, mert nem biztos, hogy mindenki hozni tudja a súlyát, így például az olimpiai bajnok Štefanek sem, aki a hírek szerint a múlt hétvégén még 76 kg-ot nyomott. A nagydíj mezőnye impozáns, így minden éremnek örülni kell majd, de a mostani szerb csapatban többen is képesek a dobogós helyezésre, sőt az aranyéremre is. Az Eb-n Stankićnak lehet a legnagyobb esélye, hiszen ő utolsó éves ebben a korcsoportban, s bebizonyította már, hogy a legnagyobb tettekre is képes. Természetesen mi a magyarkanizsai Nagy Szebasztiánnak szurkolunk a legjobban, aki az utóbbi időben maximális felkészültségről tett tanúbizonyságot, s bizony ő is beleszólhat az érmes helyezések sorsába.

Mind a kötöttfogású Magyar Nagydíj, mind az U23-as Eb ingyenesen tekinthető meg a Savaria Arénában. Szombaton a 66, a 75, a 85 és a 130 kg-os súlycsoport van műsoron, vasárnap pedig az 59, a 71, a 80 és a 98 kg. Az Eb kedden a kötöttfogással kezdődik (57, 65, 74 és 97 kg), szerdán ugyanebben a fogásnemben a 61, a 70, a 86 és a 125 kg-osok mérkőznek meg. Csütörtökön és pénteken a lányoké a főszerep, előbbi napon a 48, az 55, a 60 és a 69 kg van műsoron, utóbbin pedig az 53, az 58, a 63 és a 75 kg-os súlycsoport. Szombaton a kötöttfogású 59, 71, 80 és 98 kg lesz műsoron, a zárónapon pedig a 66, a 75, a 85 és a 130 kg-os versenyzők lépnek fel.

A magyar csapat (Magyar Nagydíj): Kovács Bence (59 kg), Krasznai Máté, Kozák István, Balatoni Bence (66 kg), Korpási Bálint, Jäger Krisztián, Kottes Pál, Lévai Tamás (71 kg), Lőrincz Tamás, Gégény Dominik (75 kg), Bácsi Péter, Szabó László, Szabó Martin (80 kg), Lőrincz Viktor, Szabó Patrik, Papp Bertalan (85 kg), Kiss Balázs, Varga Ádám, Németh Iván, Érsek Róbert (98 kg), Lám Bálint, Majoros Ármin, Pap Arnold (130 kg).

Eb, szabadfogás: Román Tamás (57 kg), Kardos Róbert (61 kg), Sepeczán János (65 kg), Vida Csaba (70 kg), Lukács Botond (74 kg), Tóth Bendegúz (86 kg), Juhász Balázs (97 kg), Nagy Mihály (125 kg). Lányok: Réczi Bianka (48 kg), Váncza Ivett (53 kg), Dollák Tamara (55 kg), Galambos Ramóna (58 kg), Felhő Viktória (60 kg), Szabó Eliána (63 kg), Elekes Emese (69 kg), Németh Zsanett (75 kg). Kötöttfogás: Torba Erik (59), Losonczi Ottó (66 kg), Fritsch Róbert (71 kg), Lévai Zoltán (75 kg), Nagy Péter (80 kg), Szilvássy Erik (85 kg), Török Zsolt (98 kg), Almási Ferenc (130 kg).