2024. március 28., csütörtök
KICSIKRŐL NAGYOKNAK

A barkácsolásban rejlő lehetőség

A mozgás és a játék a gyermekkori testi és lelki fejlődés fő alkotóeleme. A mozgás szükséglete valójában az illetőt körülvevő világ megismerésére irányul. A lurkók pedig már egészen kis kortól bebizonyítják azt, hogy ők bizony igazi egyéniségek szeretnének lenni és maradni.

Első lépésként egy kisebb felfedező útra indulnak, és ez a fajta megismerés jellemzi hétköznapjaikat. A barkácsolásnak köszönhetően a gyermekek folyamatosan tanulnak, és saját határaikat fedezik fel. Így különböző ismeretekre tehetnek szert, és idővel sikert sikerre halmoznak, mindez pedig kiemelkedő jelentőséggel bír a tanulási folyamatban. Ez pedig egyre magabiztosabbá, tudatosabbá teszi a kis felfedezőket. Sikerélményről akkor beszélünk, ha azt a gyermek környezete is megerősíti, valamint maga a lurkó is annak éli meg. A sikerélményt megelőzi és gyakran felváltja a csodálkozás, amelynek szintén nagy szerepe van a gyakorlatban. A barkácsolás legkorábbi és egyik ékes példája a homokozás. A gyermekek emellett ugyanolyan élvezettel játszadoznak a földdel, a gyurmával, a papírral, az agyaggal vagy a tésztával, egyszóval mindennel, ami környezetükben megtalálható. Pont ezért a a fejlődésben levő gyerekeknek számtalan lehetőséget kell biztosítani a különböző anyagok megismerésére és az effajta tapasztalatszerzésre. A vizes földdel történő főzőcskézés, a homokvár építése, a tésztagyúrás tökéletes alkalom arra, hogy különböző textúrákkal találkozzanak, rájöjjenek arra, hogy víz hozzáadásával a különböző anyagok könnyen formálhatóvá válnak, és kiszáradás után egyes anyagok megtartják újonnan kialakított formájukat. Mindezt a lurkók a mozgáson és a játékon keresztül sajátítják el. A játék, mint tanulási forma végigkíséri testi és lelki fejlődésük minden mozzanatát. A gyermekek amikor barkácsolnak, akkor valójában játszanak, mindez pedig egyet jelent az egyéni alkotással.

A barkácsolás tehát különösen fontos az értelmi fejlődésben, a gondolkodásban, a különböző elemek közötti kapcsolatok felfedezésében. Pozitív hatással van a különböző motorikus képességek, a megfigyelésre, a tartósabb érdeklődés, figyelem fejlesztésére, valamint a kitartás képességére. A barkácsolást ezért nem elég idejében kezdeni, hiszen a személyiségfejlődés egyik alaptevékenységének számít, amelyre szinte egyetlen gyereket sem kell külön ösztönözni.