2024. április 19., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

A sikeresség kulcsa az elhivatottság és a kitartás

A harminc éve alakult Cirkalom Táncegyüttes életéből

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ berkein belül működő Cirkalom Táncegyüttes. A név nem idegen azok számára, akik követik a népzenével, néptánccal foglalkozó eseményeket, hiszen a táncegyüttes az elmúlt években, évtizedekben egyre több helyen megfordult, egyre több sikert halmozott fel. Nem kis büszkeséggel tölti el a topolyai emberek, de mondhatjuk bátran: a délvidéki magyarok szívét is, ha visszatekintünk a 2014-es Fölszállott a páva népzenei és néptánc vetélkedőn elért elsöprő sikerére, ahonnan a néptáncegyüttes kategória első díját hozták haza. Ám nem szabad leragadnunk csupán ennél a vetélkedőnél, hiszen korábban is értek el olyan sikereket, amelyek előtt joggal emelhetjük meg képzeletbeli kalapunkat. Első sikerüket még fiatal együttesként érték el, 1993-ban, a Ki mit tud?-on, ahol eljutottak az elődöntőig. Harminc év alatt a Kárpát-medencei néptáncegyüttesek élvonalába kerültek, tíz alkalommal nyerték el a kiváló minősítést a Martin György Néptánc Szövetség által szervezett megmérettetésen. Többszörös Nívódíjasok a szegedi Martin Fesztiválon, és a Vajdasági Zenei Szövetség Fesztiválján.

A fentebb említett elismerések, díjak mind-mind arról tanúskodnak, hogy kitartó, eredményes munkát folytatnak, amihez mind a táncosok, mind művészeti vezetőik hozzájárulnak. A különböző koreográfiák elsajátítása, felépítése fáradtságos munka eredménye. Erről mesélt Kisimre Árpád, a táncegyüttes egyik művészeti vezetője:

– A Kárpát-medence minden magyarlakta vidékéről készítünk táncos műsorszámokat: Moldvától az Őrségig, Felvidéktől Délvidékig. Amivel kiemelten foglalkozunk, az a még fellelhető délvidéki néptánc-kincs, és szeretnénk minél több tájegység táncanyagát feldolgozni. Egy évben egy koreográfiával foglalkozunk, mivel ez egy komplex műfaj, nem csak a táncot öleli fel. Hozzátartozik a népdal és a népzene is. Nem utolsó sorban pedig a megfelelő öltözéket is biztosítanunk kell egy-egy koreográfiához.

Van kedvenc koreográfiájuk, vagy ez inkább egyénfüggő?

– Természetesen mindenkinek van kedvence, ami leginkább a szívéhez nőtt. Mindenkinek más. Én például nagyon szeretem a felvidéki táncokat, de természetesen van, aki jobban szereti az erdélyi táncokat, vagy a délvidékieket. Éppen azért is ilyen tág a műsorainkban a koreográfiák száma, és a vidékek megjelenítése.

A táncegyüttes tagjainak a motívumok elsajátítása mellett az énekléssel is meg kell birkóznia. Nem megterhelő egyszerre énekelni és táncolni is?

– A néptánc, a népdal és a népzene összetartozik, ezért nagy hangsúlyt fektetünk az éneklésre. A próbáinknak egy külön része a dalok elsajátítása, begyakorlása. Végül pedig a tánccal, zenével együtt egy egésszé áll össze a produkció. Hogy mennyire megterhelő együtt énekelni és táncolni, igazán kondíció kérdése. A fellépések során viselt ruhák általában több ruhadarabból állnak, ami kicsit megnehezíti a dolgot, de azt gondolom, hogy aki már huzamosabb ideje foglalkozik néptánccal, már megszerezte a kellő kondíciót, hogy mindez ne okozzon problémát.

A Cirkalom több rendezvény szervezéséből is kiveszi részét.

Erről Savelin László, a Cirkalom másik művészeti vezetője nyilatkozott.

– A Cirkalom vezetői szervezői és lebonyolítói szerepet vállalnak számos rendezvényben, amelyeket a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervez. Ilyen a március 15-ei műsorunk, az évadzáró rendezvényünk és a karácsonyi műsorunk is. Mi vagyunk a szervezői a Batyu tábornak, és minden évben hagyományosan meglocsoljuk a táncegyüttes hölgy tagjait.  Minden rendezvényünk után táncházat szervezünk, azzal fejezzük be a műsorainkat. Műsorainkon általában minden szakcsoportunk részt vesz.  Állandó kísérő zenekarunk a Csalóka zenekar, de gyakran működünk együtt a Fokos zenekarral is. Sokszor hívunk vendégzenészeket, attól függően, hogy milyen hangszerre van szükség egy-egy koreográfia előadásához. Néha népesebb zenekarra van szükségünk. Például a Vajdasági Amatőr Egyesületek Szemléjén nagyobb zenekarral lépnek fel az együttesek. Ez a szemle felmenő rendszerű, tehát előbb van egy községi, körzeti, majd tartományi szemle – amelyen a tavalyi évben Aranyplakettet kapott a táncegyüttes –, majd végül a köztársasági. Eljutottunk a köztársasági szemléig, amit február 25-én és 26-án tartottak, de ezen nem tudtunk részt venni, mert egybeesett a Néptáncantológiával, amelyet február 25-én tartottak Budapesten.

Gyakran találkozunk egyesületek kapcsán azzal a hasonlattal, hogy olyan, mint egy család. Egy jól összekovácsolódott közösség esetében ez egyáltalán nem meglepő. Viszont nem ritka az sem, ha a „családon belül” újabb család alakul. A Cirkalom táncegyüttesben is akadnak párok, akik a magánéletben is párt alkotnak. Ilyen páros Sörfőző Kornél és Sörfőző Szügyi Judit.

Mekkora szerepet játszott a tánc, illetve maga a táncegyüttes a megismerkedésetekben, és a kapcsolatotok kibontakozásában?

S. K.:  Természetesen szerepet játszott a tánc, és a Cirkalom is, mivel itt találkoztunk, és itt ismertük meg egymást, de nem kizárólag ezen múlott a dolog. Általánosságban elmondható, hogy a táncos legények nőies nőt, a táncos leányok pedig férfias férfit választanak maguknak. Biztos, hogy a folklór által magunkba szívott hagyományos értékek felerősítik ezt a természetes vágyat az emberben, de ugyanígy biztos vagyok abban is, hogy bennünk, akik „örök időkre” néptáncosokká váltunk, ez a szemlélet alapból megvolt a lelkünk mélyén, így jó eséllyel egy ilyen kis városban akkor is keresztezték volna egymást az útjaink, ha nem vagyunk ilyen sokat „összezárva”. Nem szeretem, mikor egy zárt (hogy ne mondjam: belterjes) kasztként tekintenek ránk, táncosokra. Mi egyszerűen csak ugyanazt szeretjük, nagyon.

S. Sz. J.: A tánc mindkettőnk életének meghatározó tényezője volt már megismerkedésünk előtt is, ebből látszott, hogy hasonló értékeket tartunk fontosnak. Természetesen mára rengeteg közös élmény köt minket össze a próbák, fellépések, utazások révén.

A Cirkalomban és a magánéletben is egy pár vagytok. Okozott-ez valaha feszültséget köztetek?

S. Sz. J.: Épp ellenkezőleg. Mivel én Szabadkán dolgozom, csak délutánonként találkozunk. Örülünk, ha együtt táncolhatunk, így a kikapcsolódás nem vesz el az együtt töltött időnkből. Próbák után pedig a közös barátok is helyben vannak, szerencsések vagyunk.

Anyaként, feleségként, dolgozó nőként hogyan tudod beosztani az idődet, energiádat, hogy minden téren teljesíteni tudj?

S. Sz. J.: Sokan tették már fel ezt a kérdést, szerintem ez elhivatottság kérdése. Mindenkinek arra van ideje, amire szán. Ami az ember életében fontos, arra tud időt szakítani. Ha szeretjük, amit csinálunk, az nem elveszi az energiát, hanem adja. Természetesen minden könnyebb, ha van kire támaszkodni. Nagyon sokat jelent, hogy amíg tanítok vagy táncolok, Dorkára a nagyszülők vigyáznak, hogy tudom, minden rendben vele.

Rajtatok keresztül a kislányotok is kapcsolatba került a néptánccal. Elképzelhető, hogy húsz év múlva ő is a Cirkalom táncosa lesz?

S. K.: Az már most észrevehető, hogy van érzéke a tánchoz és a zenéhez. Otthon mindig szól valami, de „kíséret nélkül” is sokat énekelgetünk. A kislányunk ezt nagyon élvezi, így nagyon valószínű, hogy érdekelni fogja majd a tánc és a zene a későbbiekben is. Ha szeretne néptáncos lenni, annak nagyon fogunk örülni, de semmiképpen nem fogjuk ráerőltetni a döntést.

A táncegyüttesben jelenleg 30–35-en táncolnak. Az utánpótlást a Kodály központon belül működő fiatalabb tánccsoportok biztosítják. A Cirkalom jelenleg legfiatalabb és legújabb tagja a tizennyolc éves Vituska Vivien, aki utazó diák, mégis jól össze tudja egyeztetni a próbákat a tanulással.

– Négy évesen kezdtem táncolni, és azóta is kitartottam mellette. Már tizennégy éve foglalkozom ezzel. Emellett Szabadkán tanulok gyógyszerészeti technológus szakon. Mivel a próbák az esti órákban vannak, könnyen be tudom osztani az időmet, akár délelőttös vagyok, akár délutános.

Mit tanácsolnál az eljövendő új tagoknak, annak érdekében, hogy a Cirkalom továbbra is ilyen sikerrel működjön?

– Elsősorban a próbákon mindig oda kell figyelni az idősebbekre és tapasztaltabbakra. A tanácsaikat pedig mindenképp meg kell fogadni. Végül pedig igyekezni kell, hogy önmagunkhoz képest mindig a legjobbak legyünk.

A Cirkalom legközelebbi fellépésére március 12-én 19 órakor  kerül sor a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartandó ünnepi műsorukon.

A címlapfotó és illusztrációink az együttes februári, jubileumi koncertjén készültek.