2024. március 29., péntek
SZALSZÁVAL A KONYHÁBAN

Salátabár

Nyáron könnyű salátát rittyenteni, hiszen ott a sok finom hozzávaló. Télen a káposztasaláta a legkézenfekvőbb, szeretem is, de azért azt is meg lehet unni egy idő után. Viszont fel lehet dobni reszelt répával és céklával, megszórni pirított szezámaggal: nekem ez a kedvencem. Persze más salátákat is szoktam készíteni ebben a hideg időszakban.

Babsaláta

Egyszer csináltam nagy szemű babból a Zsófia fotósbarátnőmnek salátát. Azóta is emlegeti. A szabadkai Tejpiacon lehet venni ezt a nagyszemű, fekete babot. De valójában bármilyen babból el lehet készíteni, persze ez a fekete bab ad neki egy különleges ízt.

Hozzávalók: 20 dkg bab (nagy- vagy közepes szemű), 20 dkg spenót, 1 kisebb póréhagyma, 2 ek. pirított tökmag, 1 kk. petrezselyemzöld, ½ kk. só, 1 kk. hidegen sajtolt olívaolaj, 2 ek. citromlé.

Elkészítése: A babot beáztatjuk 12 órára, majd puhára főzzük. A spenótot megmossuk, vastagabb szárait letépkedjük. Vizet forralunk, leöntjük vele a spenótot, lefedjük, és két percig állni hagyjuk. Leszűrjük, de a vizet felfogjuk, mert még szükségünk lesz rá. A póréhagymát vékonyra felkarikázzuk, és kissé szétmorzsoljuk az ujjainkkal. A spenótot is összevágjuk, nem kell apróra. Egy salátás tálban összekeverjük a babot, a pórét és a spenótot. 2,5 deci spenótléhez adjuk a citromlét, a sót, a petrezselyemzöldjét és az olajat. A babsalátára öntjük, összekeverjük, és a tetejét megszórjuk a pirított tökmaggal.

Nekem a salátáknál a természetes íz jön be, amikor érzem a zöldségek eredeti ízét. Ezért ezt a babsalátát sem fűszereztem be. De aki másképp szereti, tegyen egy kis fűszert a spenótlébe, és úgy keverje a babhoz.

Gránátalmás saláta

Nekem hiányzik a sok friss gyümölcs és zöldség télen, ezért olyan jól esik ebben az évszakban a friss saláta. A gránátalma azon gyümölcsök egyike, amit szabadon lehet keverni a salátákba, nem okoz puffadást, emésztési panaszokat.

Hozzávalók (2,5 dl-es csészével mérve): ½ csésze gránátalma (kis bogyócskái), 1 csésze nyers cékla reszelve, ½ csésze édeskömény gumó vékony szeletekre vágva, 1 csésze nyers répa reszelve, 1-2 ek. petrezselyemzöld apróra vágva, citromlé, pár csepp hidegen sajtolt olívaolaj.

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, és  ízlés szerint citromlevet.

Csírasaláta

Itt a tavasz, de a friss, napérlelte zöldségek és gyümölcsök még váratnak magukra. Ezért csíráztassunk!

Úgy tudom, a lucernacsíra rendelkezik a legtöbb jó tulajdonsággal a csírák közül. Bármi mellé lehet enni, nagyon frissítő, és igazán hatékony a tavaszi fáradtság ellen. Ha kezdők vagyunk a csíráztatásban, azt ajánlom, hogy a legjobb mungóbabbal kezdeni, mert azt könnyű csíráztatni. Egyébként én csíráztató tálat használok, ami nagyon megkönnyíti a dolgom. Azt tudom, hogy Magyarországon meg lehet vásárolni, de lehet hogy már nálunk is kapható. Viszont jó ismerőseim befőttesüveget használnak erre a célra, és úgy is teljesen jól működik a csíráztatás. Az interneten a csíráztatásról sok információt találhatunk.

Hozzávalók: 1 nagyobb sárgarépa reszelve, 1 kisebb fej káposzta reszelve, 2 maréknyi csíra, almaecet és hidegen sajtolt napraforgóolaj ízlés szerint, só, 2 ek. pirított napraforgómag.

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, majd a tetejére szórjuk a napraforgómagot.

Előfordult, hogy főztem bele vöröslencsét vagy mungóbabot és árpát. Miután kihűlt, akkor kevertem össze a többi hozzávalóval. Így jóval kiadósabb lett a saláta.

Salátára fel!