2024. április 20., szombat

Trump nem bírt el Obama egészségügyi reformjával

Az amerikai Republikánus Párt visszavonta Donald Trump egészségügyi reform tervezetét a kongresszusból, mert nem tudtak elég szavazatot összeszedni az elfogadásához.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A Trumpcare-nek nevezett csomag még a republikánus többségű képviselőházban és szenátusban sem állt meg, pedig a párt hét éve készül az Obamacare visszavonására.

Ez volt az egyik legfontosabb választási ígérete Trumpnak, így az Obamacare érvényben marad.

- Savanyú a szőlő, ez egy fájdalmas nap számunkra – közölte a hírt a házelnök. Keményen dolgoztunk, nagy munkát végeztünk el, de sokáig tartana elmondani, hogyan is jutottunk ide, mit tehettünk volna jobban. Ez egy visszalépés, de nem a történet vége – jelentette ki Paul Ryan.

Donald Trump a tervezet visszavonása után nem a republikánusok egyik, a törvényt ellenző, konzervatív frakcióját, hanem a Demokrata Pártot hibáztatta.

A demokrata képviselőcsoport vezetője elmondta, izgalmas időszak ez számukra. Hiszen előző nap évfordulót ünnepeltek, most győzelmet, mivel érvényben marad az amerikaiak számára megfizethető egészségbiztosítás. Végül Nancy Pelosi Martin Luther King félévszázaddal korábbi beszédéből idézett: “az egyenlőtlenség minden formája egyenlőtlenség. Az egészségügyben fellelhető egyenlőtlenség pedig talán a legembertelenebb”.

Az amerikaiak fele elégedett az Obamacare-el, ami 20 millió, korábban biztosítással nem rendelkező személyt vont be a rendszerbe.

Trump szerint ez a rendszer vállalhatatlanul nagy terhet jelent a költségvetésnek.