2024. március 29., péntek

Vučić Moszkvában

Az orosz fővárosba érkezett Aleksandar Vučić szerb kormányfő, ahol hétfőn találkozik Vladimir Putyin államfővel, írja a Tanjug. Tárgyalásaik során elsősorban gazdasági kérdéseket érintenek. Vučić szeretné elérni, hogy a néhány hónap múlva esedékes Szerbia–Eurázsiai Unió találkozó házigazdájaként vendégül láthassa mind az öt tagállam képviselőit. Jelenleg az érintett országok közül az árucsereforgalom 91 százalékát Oroszországgal bonyolítja le Szerbia. Országunk célja tovább liberalizálni az Eurázsiai Unióval kötött szabadkereskedelmi egyezményt, és növelni a külkereskedelmi tevékenységet Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal, beleértve a Fiat személyi autók kivitelét, valamint elmélyíteni a piaci kapcsolatokat Örményországgal és Kirgizisztánnal.

Tavaly Szerbia 9,7 százalékkal növelte exportját Oroszországba, de a rubel értékvesztése miatt még nem érte el a 2014-es szintet. A 716 millió dolláros deficit, a legkisebb valaha jegyzett érték, amit Szerbia jegyez a hatalmas orosz piacon. A gáz és a kőolaj teszi ki a szerb behozatal 52 százalékét az orosz piacról. Szerbia ugyanakkor legnagyobb értékben almát szállít az orosz piacra, második helyen a női harisnya szerepel, majd a gyógyszerek és a gumiáru következnek. Tavaly összesen 299 millió dollár értékben exportált az ország az orosz piacra, zömmel mezőgazdasági-élelmiszeripari terméket. Legnagyobb mértékben a barackfélék, a körte és a földieper exportja növekedett. A legnagyobb exportáló vállalatok az orosz piacra a Golden Lady, a Hemofarm, a Tigar, a Tarkett, a Delta agrar, az Agrofood, a Tetrapak, a Gornje zdravlje, a Grundfos.

Vučić és Putyin tárgyalásának a katonai együttműködés is témája lesz, a szerb fél szeretne kedvező feltételekkel hozzájutni T-72 tankokhoz, valamint BRDM-2M felderítő járművekhez, továbbá modernizálni légvédelmét.

Oroszországba szerb részről elutazott Zoran Ðorđević honvédelmi miniszter, valamint Aleksandar Vulin munka-, és szociálisügyi miniszter is.