2024. április 23., kedd

Elkezdődött a tájékoztató körút

Két hét alatt 36 iskola harmadikos tanulóihoz és szüleihez látogatnak el az MNT, az Európa Kollégium, valamint a VaMaDisz és a VIFÓ képviselői

Pénteken este a szabadkai Zeneiskolában megtartott találkozóval vette kezdetét a Magyar Nemzeti Tanács idei felsőoktatási tájékoztató körútja, amely körút során április 7-ig 36 iskolába látogatnak el, hogy a középiskolás harmadikos diákokkal és szüleikkel ismertessék az MNT ösztöndíjprogramját, szóljanak a szerb nyelvi felzárkóztató képzésről és a felvételi-felkészítőről, az újvidéki Európa Kollégium nyújtotta bentlakási lehetőségekről. A körút első helyszínén az MNT képviselői mellett jelen volt az Európa Kollégium képviselője, valamint a VaMaDisz és a VIFÓ képviselői is. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, ez a csapat így alkot egy egységet, és mindannyian azt szeretnék elérni, segíteni, hogy a magyar ajkú gyermekek minél többen továbbtanuljanak és itthon tegyék ezt.

Hogy miért fontos már most elvinni az információkat a harmadikos diákokhoz és szüleikhez, arról Jerasz Anikó elmondta, már a harmadikosok számára vannak programjaik.

– Május 6-án tanulmányi kirándulást szervezünk a harmadikos középiskolásoknak az egyetemi városokba, Újvidékre és Szabadkára. Magyar nyelven tanító tanárok várják őket és kapnak tőlük tájékoztatót, valamint ott lesznek a demonstrátorok is, akik elmondják, hogy ők milyen segítséget nyújtanak a leendő egyetemistáknak. A nyár folyamán kerül megszervezésre a szerb nyelvi felzárkóztató program, ami szintén a harmadik osztályt végzetteknek szól. Negyedikesként pedig az osztályfőnöki órákra az MNT, a VaMaDisz és a VIFÓ képviselői látogatnak el hozzájuk, amikor kiosztásra kerül a tájékoztató füzet.

A tavalyi évben tartottak először a szülőknek is szülői értekezletet, hogy a diákok szülei is első kézből értesülhessenek a lehetőségekről, támogatásokról. Petkovics Márta, az MNT VB tagja elmondta, mivel ennek megvolt a pozitív hozománya, idén is így csinálják.

– Megnövekedett a szerb nyelvi kurzusra jelentkezettek száma, és az idei évre meghirdetett felvételi-felkészítőre jelentkezők száma is. Sokkal jobban elterjedtek az információk azzal, hogy a szülőkhöz is közvetlenül eljutottunk – hangsúlyozta Petkovics Márta.

A zenedéseknek és szüleinek Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke elmondta, ők azok, akik a hallgatók részéről tudnak szólni az ösztöndíjprogramról, az Európa Kollégiumról, valamint arról tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a VaMaDisz és a VIFÓ milyen beilleszkedési programokat tud nyújtani a leendő hallgatóknak. Mivel a találkozón a zeneiskolások vettek részt, Kasza Csongor, a szabad aktivitások menedzsere és az elszállásolás koordinátora az Európa Kollégiumban, a kollégium szakkollégiumi rendszeréből kiemelte a zenei műhelyt. Mint megtudtuk, a kollégisták a zenei műhely tagjaiként különböző fellépéseken vesznek részt, van a kollégiumnak egy vonósnégyese is, tehát a zenei műhely egyrészt szórakozási lehetőséget is nyújt, másrészt a zenei tudás elmélyítésében is segít.