2024. április 25., csütörtök

Felújítják Pétervárad óvárosát

Az újvidéki képviselő-testület tegnapi, sorrendben XVII. ülésén majdnem egyhangúlag elfogadták a napirenden szereplő tizenhat pont megvitatásáról szóló indítványt, köztük a kaboliak autópályadíjának részbeli támogatására vonatkozót és a Pétervárad óvárosának felújításáról szóló munkatervet is.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az ellenzéknek nem volt sok kifogása a javaslatokra, csak az, hogy az ülés időpontját elhalasztották, a parlamenti anyagok is késtek, valamint az, hogy a kaboliaknak már előbb kellett volna segíteni, hiszen a gond már évekkel ezelőtt kezdődött. A városi hatalom képviselői, a már bevett gyakorlathoz híven, nem szólaltak fel az ülésen, kivéve a javaslatok magyarázatának felolvasásakor.

A képviselő-testület jóváhagyta, hogy a szociális kérdésekkel foglalkozó igazgatóságon keresztül fedezzék az autópálya használati díjának egy részét a kaboli polgárok számára, akik most 70 dinárt fizetnek annak a 11 kilométeres útszakasznak a használatáért, amelyet Újvidékig szinte naponta megjárnak. Ez egyben a legdrágább autópályadíj Szerbiában. Az új határozat alapján, a kaboli lakosoknak fedezik a költség 80 százalékát, rendkívüli esetekben pedig akár a 100 százalékát is.

A testületi tagok többnyire támogatták a Pétervárad óvárosának felújításáról szóló határozatot. Az ellenzék képviselői rámutattak arra is, hogy nemcsak az épületek homlokzatát és külső részeit kell felújítani, hanem elő kell teremteni a pénzeszközöket és segíteni kell a lakóházak tulajdonosainak a létesítmények belső részének felújításában is.

A gyűlésen továbbá elfogadták a nemi egyenjogúságról szóló európai alapszabályzat rendelkezéseit, a tanácsnokok döntöttek arról is, hogy Milica Tomić XIX.–XX. századi szerb gondolkodó, női aktivista emlékére állítsanak emléktáblát, akárcsak több, mezőgazdaság- és falutámogatási, valamint telekrendezési javaslatról.