2024. április 16., kedd

Piactér lesz a Bajai úton

Egyelőre nem tudni, mikor kezdődnek meg a munkálatok

A Szabadkai Piacok Közvállalathoz az Újfalu helyi közösség és a polgárok részéről is érkezett kérvény arra vonatkozóan, hogy a helyi közösség területén alakítsanak ki egy kis piacteret, mely a tervek szerint a Bajai út és a Gáj utca találkozásánál kap majd helyet. Eddig többen is jelezték, hogy bérelnének asztalt, ahol portékáikat árusítanák, de a városnak ezen a részén élők életét is megkönnyítené egy kis piac, hiszen nem kellene egészen a központi fekvésű Tejpiacra menniük friss áruért.

Ilinka Vukoja (Fotó: Gergely Árpád)

Ilinka Vukoja (Fotó: Gergely Árpád)

Ilinka Vukoja, a Szabadkai Piacok Közvállalat igazgatónője lapunknak elmondta, az ezen a ponton álló üres terület ugyan megfelel ennek a célnak, de még mielőtt kihelyeznék az asztalokat, először a terepet kell rendezni, többek között szükség van annak feltöltésére, és csak miután ezzel elkészültek, akkor lehet az asztalokat kihelyezni.

– Mivel közterületről van szó, annak rendezése a város hatáskörébe tartozik, és bár megkezdtük az ezzel kapcsolatos megbeszéléseket, ebben a pillanatban még nem lehet megmondani, hogy a munkálatokra pontosan mikor kerül sor, hiszen a részletek kidolgozása folyamatban van. A Szabadkai Piacok idei évi tervei között szerepel itt egy ideiglenes piactér kialakítása, melyre egymillió dinárt különítettünk el, s amint megteremtődnek a feltételek, kihelyezzük az asztalokat.

Ide tervezik a piacot (Fotó: Gergely Árpád)

Ide tervezik a piacot (Fotó: Gergely Árpád)

Az igazgatónő még elmondta, egyelőre hat asztalt terveznek kihelyezni, de igény szerint bővítésre is sor kerülhet, és máris vannak eladók, akik jelezték bérbevételi szándékukat, és ha újabbak jelentkeznek, az asztalok száma is növekedhet. A bérlők valószínűleg havi szinten fizetik majd a bérleti díjat, és csak olyanok bérelhetnek asztalt, akik bejegyzett céggel, gazdasággal rendelkeznek, vagy szerződéses viszonyban állnak valamelyik kereskedelmi vagy kisipari üzlettel, bejegyezett gazdasággal, amelyen keresztül beszerzik az árut. Ez egy ideiglenes piactér lesz, mely ebben a pillanatban nem igényel komolyabb befektetést, de amennyiben az önkormányzattal folytatott megbeszélések során úgy döntenek, hogy tartós piacteret alakítanak ki, akkor sokkal komolyabb munkálatokra lesz szükség, melyek során a szükséges infrastruktúrát is meg kell teremteni.

Ilinka Vukojától megtudtuk, a város más területén is vannak kis, ideiglenesen kialakított piacterek, például a Majsai úti iskolával szemben, ahol bár eddig is voltak asztalok, azonban az idén ezt a részt befedik, kialakítják a szükséges vizesblokkot, hűtőket helyeznek ki, azaz megteremtik mindazokat a feltételeket, melyek egy piactér tartós működéséhez szükségesek. Sajnos nem mindenhol adottak a feltételek, hogy tartós piacot működtessenek. Például a Zorka helyi közösség területén, a főút mellett is működik egy ideiglenes piac, azonban itt is nagy szükség lenne a terület rendezésére, de a város más pontjain is problémába ütközik, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek egy tartós piactér kialakításához. Az igazgatónő még hozzátette, az idén kisebb beruházásokat, fejlesztéseket terveznek, jövőre azonban a Tejpiac rendezését szeretnék megkezdeni, mely igen nagy anyagi befektetést igényel.