2024. április 18., csütörtök
KÚLA

,Úgy cselekedjünk, hogy megmaradjunk…”

A D-vitamin szükségességéről tartottak előadást a VMSZ Női Fórumán

A szórványban ritkaságszámba menő előadást tartottak Kúlán, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumának helyi szervezete szervezett a Népkör Magyar Művelődési Központban. Dr. Bajai Bálint Csilla, a verbászi közkórház orvosa volt az est vendége, aki a D-vitamin szükségességéről, hiányának tüneteiről, a helyes táplálkozásról tartott előadást.

A házigazda nevében Szabó Kiskároly Ilona üdvözölte a vendégeket, valamint Valka Károlyt, a VMSZ körzeti elnökét, Erdély Lenkét, a VMSZ tartományi frakcióvezetőjét, és Pelt Ilonát, a VMSZ tartományi képviselőjét.
Az egészségügyi előadást nagy figyelemmel kísérte végig a vegyes korosztályú közönség, és több egyéni kérdés is elhangzott, amelyre a doktornő készségesen válaszolt. Megtudhattuk, hogy a D-vitamin nem annyira közismert vitamin, mint a B-, E-, vagy a C- vitamin, de mérhetetlenül hasznos. Megjegyezte, hogy egy nem reprezentatív felmérés szerint Vajdaság összlakossága D-vitamin hiányban szenved, kiváltképp az idősebb korosztály.
– Hiányát nem lehet olyan látványosan észrevenni mint például a vérnyomás ingadozását. Régen a csukamájolajat rendszeresen fogyasztották elődeink, manapság pedig csak az újszülötteknek írják elő a D- vitamin használatát cseppek formájában. A D-vitamin kisebb mennyiségben megtalálható a halban, a májban, a margarinban, a tojássárgájában, de ezeket a termékeket olyan nagy mennyiségben kellene naponta bevinni a szervezetünkbe, hogy az már lehetetlen. A szervezetben ugyan megtermelődik, de a téli hónapokban nagyon kis mennyiségben. A tavaszi, nyári hónapokban a napsugarak hatására – amikor is legalább 10 percet ajánlatos napozni – ez a helyzet nagymértékben javul. Tudni kell, hogy a szervezetben csak azon a bőrfelületen keresztül termelődik D-vitamin, amelyet közvetlenül ér a napsugár. A csontok erőssége, azaz az osteoporosis elkerülése érdekében fontos szerepet tölt be a D-vitamin – hangzott el az előadáson.
A számos kérdés után Pelt Ilona, a VMSZ tartományi képviselője is köszöntötte a jelenlevőket és örömét fejezte ki, hogy ilyen sikeres előadást szerveztek a kúlaiak, de egyben felhívta a jelenlevők figyelmét a közelgő elnökválasztás fontosságára is.
Erdély Lenke, a VMSZ tartományi frakcióvezetője vette át a szót és rámutatott a Haladó Párttal való, minden szinten (köztársasági, tartományi, önkormányzati) kiváló együttműködés eredményeire, majd Bethlen Gábort idézte: ,,Úgy cselekedjünk, hogy megmaradjunk…”