2024. március 29., péntek

Első előadás 2020-ban?

Az épülő szabadkai színházat is megtekintette Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter
Vladan Vukosavljević és Bogdan Laban

Vladan Vukosavljević és Bogdan Laban

Vladan Vukosavljević köztársasági művelődési és tájékoztatási miniszter tegnap Szabadkára látogatott. A város polgármesterével, Bogdan Labannal folytatott tárgyalások után ellátogattak a Községközi Műemlékvédelmi Intézetbe, a Szabadkai Városi Múzeumba, és megtekintették a készülő színházépületet is, amellyel kapcsolatban Vladan Vukosavljević az újságíróknak a következőket mondta:

– A befektetések szempontjából a legnagyobb és legjelentősebb projektum mindenképpen a színházépület rekonstrukciója. Ez a projektum tizenegy évvel ezelőtt felettébb ambiciózusan lett elképzelve. A szerbiai kultúra területén, évtizedekkel visszamenőleg, ez az egyik legnagyobb befektetési projektum. A művelődési minisztérium a 2006–2013-as adatok alapján, megközelítőleg 270 millió dinárt választott ki erre a projektumra, az elmúlt két évben 70 milliót, együttműködve persze a tartományi szervekkel és a helyi önkormányzattal. Mivel a befektetések szempontjából nagyon összetett helyzetről van szó, nehéz lenne találgatásokba bocsátkozni, de úgy gondoljuk, hogy a színház épületben négy éven belül megkezdődhet a munka. A tartományi szervekkel és a helyi önkormányzattal karöltve nagy erőfeszítések árán jutottunk ide, és további erőfeszítésekre lesz szükség, de jó úton haladunk. Mindez fontos a kultúrpolitikai stratégia fejlődésének szempontjából is.

A szabadkai színházépület építkezési fázisairól Bogdan Laban, Szabadka polgármestere számolt be.

– A hatodik fázisnál tartunk, júniusban végzünk és megkezdődik a hetedik fázis. Ez úgymond egy döntőfázis lesz, amely 250 millió dinárt igényel, és előreláthatóan jövő év januárjában érne véget. Ezzel elkészülne a színházépület külső része, és még ebben a fázisban hozzáfognánk a színházépület régi részének a felújításához. Az elkövetkező két évre vonatkozóan jelentős támogatást várunk a tartomány és a köztársaság részéről. Arra számítunk, hogy 2020-ban sor kerül az első előadásra a színházépületben. A 2006-os tervek valóban nagyravágyóak voltak, de azóta változtak az árak és új lehetőségek mutatkoztak, így megpróbálunk lefaragni a költségekből, legalább 25–30 százalékot. Az elkövetkező két évben tervezettek megvalósításához megközelítőleg másfél milliárd dinár hiányzik, ami nem kevés, de szeretnénk végre megnyitni a színházépületet és bebizonyítani, hogy felelős önkormányzat vagyunk. Más kulturális tartalmak sem lesznek elhanyagolva, törekedni fogunk arra, hogy méltóképpen legyen megrendezve a palicsi filmfesztivál, a gyermekszínházi fesztivál és a többi, nagyobb közönséget megmozgató rendezvény is – mondta Bogdan Laban.

A miniszter szabadkai látogatása kapcsán a következőket is elmondta:

– A polgármesterrel arról is beszélgettünk, hogy amennyiben lenne rá érdeklődés, nyilvános megbeszéléseket szerveznénk a művelődési stratégia témakörében. Az elkövetkező tíz évben, a szerbiai kulturális fejlődés területén, a decentralizálás számunkra prioritást élvez. Gyakran hangoztatom, de valóban fontos a decentralizálás. Ez egy alapelv, amelyhez tartjuk magunkat a jövőben. Figyelembe kell venni minden város specifikusságát, és a lehetőségeihez mérten kell színvonalas fejlődést mutatniuk a kultúra területén. Szerbia sok tehetséges alkotóval büszkélkedhet, de ne feledjük azokat az intézményeket sem, amelyek rendkívül fontos szerepet töltenek be a kulturális hagyaték megőrzésében, ilyenek például a múzeumok, a könyvtárak és az archívumok. A szakembereink motiváltak, érződik a lendület, egyedül a befektetésekkel állunk gyengébben. Elég sok épület vár felújításra, akárcsak a szabadkai színházépület is. A jövőben a projektumok kijelölésével foglalkozunk és küzdünk a megvalósításaikért. Szorgalmazni fogjuk, hogy a művelődés költségvetése évről évre növekedjen. Ez a kulturális fejlődés anyagi aspektusa, de törekszünk arra is, hogy a művelődési élet színvonalát is emeljük. A kultúra a megmaradásunk és fejlődésünk előfeltétele. A többnemzetiségű közegek, mint amilyen Szabadka, sok lehetőséget rejthetnek. A hagyományok, a szokások, a kultúrák találkozása során a nemzetek egymást gazdagítják, és ez nagy eredményeket hozhat a művelődés területén. Ez egy nem mindennapi előny, amit érdemes kihasználni. Ne feledjük azt se, hogy a szabadkai szecesszió egyedi Európában. A művelődési minisztérium a tavalyi évtől, teljesen függetlenül a kulturális költségvetéstől, pályázatot ír ki, amely a városokat helyezi középpontba, és pont az olyan értékek megőrzésére helyezi a hangsúlyt, mint amilyen például a szabadkai szecesszió – hallottuk a művelődési és tájékoztatási minisztertől.