2024. március 29., péntek

Amatőr színjátszásunk ünnepe

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozója Bácsfeketehegyen

Tegnap este, 11 év után az amatőr színjátszó találkozó ismét visszatért Bácsfeketehegyre. A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozójának programja egy rendhagyó kiállítás megnyitóval kezdődött a Kultúrotthonban. A bácsfeketehegyi Soma Színtársulat 23 évét bemutató kiállítást a 85 éves Faragó Árpád, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett színművész nyitotta meg.

A színjátszó találkozó ünnepélyes megnyitójára a zsúfolásig megtelt színházteremben került sor, s a vendégek soraiban jelen volt többek között Gombár Szeréna konzul és Madarász Bernadett alkonzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusáról, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának elnöke, Antal Szilárd, a bizottság tagja, Perpauer Attila, az MNT oktatási bizottságának elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, és a közélet, a politikai és a művelődési élet számos más szereplője.

A közönséget a házigazdák nevében Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke üdvözölte, majd Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke méltatta a rendezvényt. Gombár Szeréna konzul elmondta, hogy az Arany János-év kapcsán a főkonzulátus egy rendezvényt szervez, amelyre a találkozón választanak ki fellépőket. Faragó Árpád is szólt a színjátszó találkozó történetéről, majd Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár nyitotta meg a találkozót.

Az idei találkozóra Kishegyesről, Kupuszináról, Nagybecskerekről, Nagykikindáról, Szabadkáról, Szajánból, Temerinből, Tóbáról, Topolyáról, Újvidékről, Zentáról és Bácsfeketehegyről érkeztek amatőr színtársulatok. Az összesen 350 résztvevő több, mint 20 órányi előadást mutat be a találkozó 8 napja alatt. Az előadásokat elbíráló zsűriben Kovács Frigyes színművész, Magyar Attila színművész és Táborosi Margaréta rendező, koreográfus kapott helyet.