2024. március 29., péntek

Minszkben szétverték a kormányellenes tüntetést

Keményen lesújtott a fehérorosz rendőrség szombaton a kormányellenes tüntetőkre, akik a hatóságok tiltása ellenére gyűltek össze Minszk központjában, egy emberi jogi csoport közlése szerint a rohamrendőrök több mint 400 embert vettek őrizetbe, és sokakat megvertek.

A tiltakozók előzőleg azt remélték, hogy a szombati tiltakozással meglovagolhatják a volt szovjet köztársaság Aljakszandr Lukasenka elnök vezette autoriter kormányának erősödő elutasítottságát.
Mintegy 700 demonstráló próbált volna felvonulni a fehérorosz főváros legnagyobb sugárútján, de a rohamrendőrök útjukat állták, majd szétverték a menetet, és sokakat őrizetbe vettek. Egy demonstráló elmondása szerint a pajzsokkal és botokkal felszerelt rohamrendőrök ütlegelték a tüntetőket, több nőt pedig a hajánál fogva vonszoltak tak a rendőrségi buszokhoz.
A megmozdulást szervező Viasna nevű jogvédő szervezet egyik munkatársa, Tatiana Revjako az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy a rendőrök több mint 400 embert vittek el, "az őrizetbe vettek közül sokakat megvertek, és többen orvosi ellátásra szorultak".
A demonstráció kezdete előtt a Viasna a Twitteren közölte, hogy a rendőrség megrohamozta az irodájukat, és minden ott lévőt őrizetbe vettek - azaz 57 embert -, a szervezet aktivistáit, újságírókat és külföldi megfigyelőket egyaránt.
A hatóságok hajnalban elfogták Uladzimir Neklajev ellenzéki vezetőt is, a 2010-es elnökválasztás egyik jelöltjét, aki a minszi tüntetésen mondott volna beszédet. Neklajevet a fehéroroszországi Breszt városában szállították le a vonatról, amellyel a lengyel fővárosból, Varsóból érkezett vissza hazájába.
A szombatra tervezett minszki demonstráció előtti napokban több mint 100 ellenzékire szabtak ki háromtól tizenöt napig terjedő börtönbüntetéseket.
Az egykori szovjet tagköztársaságban két hónapja tüntetnek az emberek országszerte a "naplopók elleni törvényként" elhíresült jogszabály ellen, amely a nem teljes munkaidőben dolgozókat adóztatja meg. Az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka elnök kezdetben még eltűrte a demonstrációkat, és március elején bejelentette, hogy idén már nem fogják alkalmazni a törvényt. A jogszabályt viszont nem helyezte végleg hatályon kívül, és az elnök lemondását követelő demonstrációk folytatódtak. Lukasenka nemrég azt mondta, hogy külföldi titkosszolgálatokat sejt a demonstrációk hátterében.
Március 25-én a fehérorosz ellenzék a "szabadság napját" ünnepli. 1918-ban ezen a napon kiáltották ki először az ország függetlenségét.
Szombaton a Fehéroroszország nyugati részén lévő Hrodna (Grodno) városban és Bresztben is több százan tüntettek az elnök ellen. Őrizetbe vételekről onnan még nem érkezett hír.