2024. március 29., péntek

A londoni rendőrség vizsgálja, hogy egyedül cselekedett-e a merénylő

A Scotland Yard jelenleg azt vizsgálja, hogy egyedül cselekedett-e a szerdai londoni merénylet elkövetője.

Mark Rowley, a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárítási ügyosztályának parancsnoka péntek délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a vizsgálat most már a merénylő, Khalid Masood indítékainak, az általa tett előkészületeknek és esetleges társainak a felderítésére összpontosít.

Rowley közölte: a Scotland Yard mindenekelőtt azt igyekszik kideríteni, hogy Masood - aki Adrian Russell néven született a délkelet-angliai Dartford városában, de használta az Adrian Russell Ajao, illetve az Adrian Elms személyazonosságokat is, mielőtt felvette a Khalid Masood nevet - teljesen egyedül cselekedett-e terrorista propaganda hatására, "vagy esetleg mások biztatták, támogatták, utasították".
A Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoka kérte azokat, akiknek korábban volt dolguk Masooddal, és bármilyen okból aggályosnak találták viselkedését, jelezzék a rendőrségnek.
Tom Wilson, a Henry Jackson Society nevű, a terrorizmus jelenségének és hátterének vizsgálatára szakosodott londoni kutatóműhely szakértője a BBC televíziónak pénteken elmondta: az elemzőház szerint "nagyon valószínűtlen", hogy Masood teljesen egyedül cselekedett volna. Wilson szerint a cég által vizsgált terrorcselekményeknek mindössze a 10 százalékát hajtotta végre olyan elkövető, akinek nem voltak külső kapcsolatai. A tapasztalat az, hogy a látszólag teljesen egyedül, önállóan cselekvő terroristák is rendszerint szélesebb hálózat tagjai, vagy legalábbis online fórumokon kommunikálnak másokkal - mondta a szakértő.
A Scotland Yard eddigi vizsgálatai szerint Masood az elmúlt évtizedekben erőszakos bűncselekmények, köztük súlyos testi sértés, támadófegyverek birtoklása és a közrend elleni kihágások miatt többször állt bíróság előtt, de terrorizmus vádjával soha nem vonták felelősségre.
A pénteki, véglegesnek tekinthető adatok szerint ötvenen sérültek meg a szerdai londoni merényletben, és a rendőrök által lelőtt 52 éves támadóval együtt öten haltak meg.
A legutóbbi áldozat, a 75 éves Leslie Rhodes csütörtök éjjel hunyt el a londoni King's College egyetemi kórházban. A két másik civil halálos áldozat egy kétgyermekes, 43 esztendős brit nő, Aysha Frade, illetve egy amerikai turista, Kurt Cochran.
Az áldozatok között van egy rendőr is, a 48 éves Keith Palmer, akit a támadó a parlament kapujánál megkéselt. Masoodot ezután lőtte le a parlamentnél járőröző fegyveres rendőri osztag.
A rendőr meggyilkolása előtt Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Westminster híd zsúfolt járdáján, amelyen 250 méter hosszan végiggázolt.
Péntekig tizenegy személyt vettek őrizetbe, közülük tíznek a kihallgatása péntek este is tartott. A Scotland Yard beszámolója szerint pénteken két "komoly jelentőségű" őrizetbe vétel történt Közép- és Északnyugat-Angliában a merénylettel összefüggésben.