2024. április 25., csütörtök
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

Továbbra is Vučić dominál a médiában

Aleksandar Vučić tisztségviselői korteskedése és domináns jelenléte jellemezte eddig az elnökválasztási kampányt – állapította meg a Polgárok a vártán megfigyelőszervezet. A felmérés eredményeit ismertetve Tamara Skrozza újságíró, a szervezet tagja elmondta: Vučić kormányfő, a hatalmi koalíció elnökjelöltje domináns személyiség az elemzett napi- és hetilapok címoldalán, valamint a legnézettebb tv-híradókban. Nyolc napilap és négy hetilap 281 címoldalát elemezték február 15-e és március 22-e között. A választási információkat is tartalmazó 194 címoldal közül Vučić 115 oldalon dominál. Őt Saša Janković követi 68, majd Vuk Jeremić 51, Vojislav Šešelj 37, Tomislav Nikolić 22 és Ljubiša Preletačević Beli 21 oldallal. Vučićot a címoldalak 90 százalékán számára kedvező vagy semleges szövegkörnyezetben emlegetik, Vuk Jeremićről viszont 60 százalékban bíráló hangnemben írnak. A Szerbiai Rádió és Televízió, a Pink, valamint az N1 Televízió híradóiban az elemzett időszakban a 126 legfontosabb információ közül 69 Aleksandar Vučićról szólt. A nap híre mindössze két esetben vonatkozott Saša Jankovićra, és csupán egyszer-egyszer Ljubiša Preletačević Belire és Vuk Jeremićre.

– A tavalyi kampányban is Vučić dominált. Az a legnagyobb probléma, hogy kampányában nem lehet megkülönböztetni, hogy egy-egy gyárat vagy hidat kormányfőként nyit-e meg, vagy a hatalmi koalíció elnökjelöltjeként. Ez a funkcionáriusi kampányolás legfőbb jellemzője – mondta Skrozza. Raša Nedeljkov, a Polgárok a vártán megfigyelőszervezet vezetője arra kérte a médiumokat, hogy semlegesen tájékoztassanak a választási kampányról, a rendőrséget és az igazságügyi szerveket pedig arra, hogy vizsgálják ki a pártok vagy a polgárok által bejelentett esetleges szabálytalanságokat. Eddig, mint mondta, nem tapasztaltak nagyobb törvénytelenségeket, de hiányzik a független ellenőrzés, melyet a Korrupcióellenes Ügynökségnek és az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testületnek kellene végeznie. Nedeljkov szerint népszavazási légkör alakult ki, amelyben az egyik oldalon Aleksandar Vučić áll, a másikon pedig az összes többi elnökjelölt.

ISMÉT MEGFENYEGETTÉK ČANAKOT

Halálosan megfenyegették a Facebook közösségi oldalon Nenad Čanakot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (VSZL) elnökét – közölte a párt. Követeli, hogy az illetékes szervek sürgősen fedjék fel az elkövetők kilétét. A Liga részletezi, hogy a fenyegetés a párt nagybecskereki bizottságának oldalán látott napvilágot. A Szerbia decentralizálásának szükségességéről és a nagybecskereki ivóvízgondokról szóló szöveg alá valaki azt írta: Čanakot le kell lőni. A VSZL közleménye szerint erről és a korábbi fenyegetőzésekről is értesítették a rendőrséget, és sürgős intézkedést várnak.

FELHAGYNI A BRÜSSZELI TÁRGYALÁSOKKAL!

Boško Obradović, a Dveri elnökjelöltje kijelentette: államfőként teljességgel ellenezné a szerinte alkotmányellenes brüsszeli megállapodásokat, mert azok károsak Szerbia nemzeti érdekei szempontjából. A Betának adott interjúban Obradović arról beszélt, hogy a Pristinával való párbeszédben Brüsszel nem semleges, és hogy az EU közvetlenül Koszovó oldalán áll. Szerbiának nem érdeke a dialógus folytatása, eddig egyetlen brüsszeli határozat sem vált a hasznára. Obradović szerint tragikus, hogy a szerbiai hatalom részt vesz a független Koszovó és a nagy Albánia megteremtésében.

BŰNVÁDI FELJELENTÉSEK

Nataša Jeremić újságíró, Vuk Jeremić elnökjelölt felesége bűnvádi feljelentést tett a Szerb Haladó Párt és annak elnöke, Aleksandar Vučić, valamint Milenko Jovanov, a párt tisztségviselője ellen – jelentette be Vladimir Gajić ügyvéd. A március 20-ai megnyilatkozások miatt fordult a bírósághoz, akkor ugyanis Jovanov azzal vádolta meg őt, hogy a szerbiai kábítószer-kereskedők vezére. Később Aleksandar Vučić emiatt elnézést kért a polgároktól, Nataša Jeremić azonban ezt visszautasította.