2024. március 28., csütörtök

Megalakult a földrajztanárok szakaktívája is

A magyarul oktató földrajtanároknak magyar térképekre lenne leginkább szükségük
Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Petkovics Márta, az MNT VB tagja a szakaktíva alakuló ülésén

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Petkovics Márta, az MNT VB tagja a szakaktíva alakuló ülésén

A magyarul oktató földrajztanárok szakaktívájának megalakítására került sor tegnap a szabadkai Svetozar Marković gimnáziumban. A Magyar Nemzeti Tanács szervezte rendezvényén 44 földrajztanár vett részt, akik miután megismerkedtek az MNT oktatási portáljával és a 2015/2016-os tanév kisérettségi eredményeivel, megoszthatták a szervezőkkel és egymással a tantárgy kapcsán felmerülő problémákat, javaslatokat, ötleteket. Mint hallhattuk, gondot okoz a földrajz tantárgy kapcsán is, hogy magyarul csupán két tankönyvcsomag áll rendelkezésre, ám a kisérettségi kérdéseit, feladatait összeállítók a többi kiadó tankönyveire is támaszkodnak. Mit ismeretes, földrajzi kérdések a kisérettségi kombinált tesztjében szerepelnek, és a magyar kérdések a szerb kérdések fordításai. A kérdésre, hogy az MNT miben tudná segíteni a tanárok munkáját, a pedagógusok elmondták, magyar térképekre, atlaszokra lenne szükségük.

A program délutáni részében a jelenlevők három előadást hallhattak: dr. Farsang Andrea oktatási dékánhelyettes Változó társadalmi környezet – alkalmazkodó földrajztanítás? címmel, dr. Szilassi Péter egyetemi docens Földrajversenyek címmel, dr. Nagy Imre egyetemi tanár pedig Új fogalmak a földrajzban címmel tartott előadást.

A Magyar Nemzeti Tanács oktatási portálján jelenleg 2601 regisztrált pedagógus van, köztük 67 földrajtanár van. A 67 földrajztanár közül 57-nek van megfelelő végzettsége.