2024. április 19., péntek

Korszerű tudással a munkaerőpiacra

Az újvidéki Oktatási Központ célja a hosszútávú munkanélküliség megelőzése

Vajdaságban az elmúlt év folyamán 8,4 százalékkal csökkent a bejegyzett munkanélküliek száma, amihez jelentősen hozzájárult a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság és a Titkárság keretén belül működő újvidéki Oktatási Központ.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A Titkárság az idén is kétféleképpen kíván hozzájárulni a foglalkoztatás növeléséhez: az egyik a különböző pályázatok kiírása, a másik pedig a Központ által történő munkanélküliek átképzése. Az álláskeresők elhelyezkedési esélyét növelheti a piacképes szakma elsajátítása, és ebben van szerepe az Oktatási Központnak, hallottuk Uzelac Katicától, a Titkárság munkaügyi és foglalkoztatási kérdésekkel megbízott segédtitkárától, aki a Központ feladatát ismertette lapunknak.
– Szerbiában és a régióban egyaránt, az újvidéki az egyik legmodernebb oktatási központ. Alapítója a Vajdasági Autonóm Tartomány Kormánya, és 2012. május 17-én kezdte meg működését – mondta a segédtitkár. – Fő célja a hosszútávú munkanélküliség megelőzése. A huzamosabb ideje munka nélkül lévő személyek tudása elévült és már nem megfelelő. A Központban történő képzések és oktatások által ezek a személyek korszerű tudáshoz juthatnak – hangsúlyozta Katica.
Az újvidéki Oktatási Központot az ipari negyedben, az egykori Petar Drapšin gyár épületében alakították ki, ahol az adott szakmák elsajátításához megfelelő tantermeket és műhelyeket hoztak létre.
A Központnak 14 állandó alkalmazottja van, az oktatókat közmunkálatokon keresztül alkalmazzák. A Központ keretében szobák is vannak, összesen 43 fekvőhellyel. Azok számára, akik nem a tartományi székvárosban élnek, az oktatás idejére teljesen díjmentesen szállást biztosítanak. Egy-egy tanfolyam 1–3 hónapig tart.
A Központnak két kirendeltsége van, Szabadkán és Nagybecskereken. A szabadkai központban magyar és szerb nyelven is tartanak informatikai tanfolyamokat, míg Nagybecskereken csak időnként, az érdeklődés függvényében indítanak tanfolyamokat. Az újvidéki központban viszont mintegy 40 típusú képzést tartanak. Ennek kapcsán Đurađ Milanovićot, a Központ igazgatóját kérdeztük.
– Az aktuális gazdasági szükségletekhez igazítjuk a Központban történő képzéseket. Az átképzést igénylő személyek a következő szakokra jelentkezhetnek: informatika, idegen nyelv – angol és német –, szépségápolás, üzlet és ügyvezetés, építészet, vendéglátás és idegenforgalom, mezőgazdaság, régi mesterségek, fémfeldolgozás, valamint magaslati munkálatok-ipari alpinizmus – mondta Milanović, majd hozzátette: – Az idén még 12 új tanfolyamot indítunk. Évente mintegy 2000 személyt képezünk ki. Tanfolyamainkra minden olyan 65. életévét még be nem töltött nagykorú személy jelentkezhet, aki szerepel a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nyilvántartásában.
A zentai Tisza Automotive autóvállalat az egyik fő partnere a Központnak. Meghatározott tervek és programok alapján 400-500 embert képeznek ki évente az ő szükségleteikre. A kiképzés után a vállalat munkát biztosít a legjobbnak bizonyuló munkavállalók számára.
A Központ felszereltsége igen gazdag és sokoldalú, 55 számítógép, korszerű munkagépek és eszközök, munkaruha, tehergépkocsi, kanalas kotró és furgon áll a jelentkezők rendelkezésére.
Az érdeklődők háromféle módon jelentkezhetnek a képzésekre: személyesen a Központban az Ipari utca 3. alatt, az info@centar.edu.rs e-mail-címen, vagy a munkaközvetítő szolgálaton keresztül.