2024. április 23., kedd

Útavató az Y elágazáson

A szabadkai kerülőút első szakaszának megtervezése, megépítése és a csomópont felújítása 124,5 millió dinárba került

Huszonhét év után tegnap hivatalosan is átadták a forgalomnak a Szabadka körüli kerülőút, az úgynevezett Y elágazás első, valamivel több mint egy kilométeres szakaszát. Ezzel Szabadka egy újabb, déli bekötőutat kapott az Újvidék–Horgos autópályára. Az Y elágazáson folytatódnak a munkálatok, az idén a topolyai és a zombori utat összekötő 5,5 kilométeres szakaszt tervezik befejezni. A 24 kilométeres Y elágazás 2019-ben készülhet el. Az ünnepélyes átadáson megjelent állami tisztségviselők elmondása szerint a szóban forgó infrastrukturális beruházás prioritás az aktuális köztársasági hatalom számára.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Kern Imre, a közlekedési, építésügyi és infrastrukturális minisztérium államtitkára, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Bogdan Laban, Szabadka polgármestere adták át a forgalomnak a Békováig vezető bekötőutat, amelynek jelentőségét már korábban is hangsúlyozták az illetékesek. Szabadka déli régiójában több üzem működik, így az ezekbe tartó tehergépkocsiknak mostantól nem kell áthajtaniuk a városközponton – emelték ki.

A nap, amikor átadták ezt a szakaszt a forgalomnak, nemcsak Szabadka, hanem a szerb kormány, Aleksandar Vučić miniszterelnök és Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter számára is fontos, hiszen a köztársasági hatalom prioritásként kezeli az Y elágazás projektumát – hangsúlyozta Kern Imre államtitkár. A folytatásban arról beszélt, hogy az elmúlt 27 évben nagyon sok minden történt az Y elágazáson, de egyetlen kilométert sem adtak át a forgalomnak. Igaz, hogy most csak egy rövidebb szakasz készült el, de ezt legalább azonnal használhatják a gépkocsik és a tehergépkocsik – tette hozzá –, mondván, hogy a tervek szerint április 10-ig aláírhatják a szerződést a kivitelezővel a topolyai és a zombori utakat összekötő, 5,5 kilométeres szakasz kiépítéséről. Ez a tervek szerint még az idén elkészülhet – nyilatkozta az államtitkár.

A most megnyitott szakasz kivitelezői, a Vojput vezette konzorcium és a tervezéssel megbízott Via Inženjering kiváló munkát végeztek, határidőn belül, pedig valóban nagy hidegek nehezítették meg a kivitelezést – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Kern Imre államtitkár. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hamarosan kiépítésre kerülő másik szakaszon jórészt megtörtént a földek kisajátítása, ezt éppen a közelmúltban ellenőrizték. Néhány parcella még hátravan ugyan, de ezek nincsenek közvetlenül összeköttetésben az útszakasszal, így semmi akadálya a munkálatok megkezdésének – tette hozzá.

– A közlekedési minisztérium álláspontja az, hogy az Y elágazásnak azokat a szakaszait kell kivitelezni, amelyek teljes befejezésére van pénz. Ez azért fontos, mert így folyamatosan újabb szakaszokat adhatunk át a közlekedésnek. Természetesen amikor döntünk, hogy mely szakaszokkal folytatjuk az Y elágazás projektumát, akkor az is meghatározó szempont, hogy melyik mennyire és milyen szempontból teheti jobbá a polgárok életét, hiszen nem a kormány vagy a minisztérium, esetleg magunk, hanem az emberek miatt építjük. Ha teljesülnek a tervek, az Y elágazás 2019 folyamán elkészülhet. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy az átadott szakasz műszaki átvétele már múlt héten megtörtént. Ez az első beruházás Szerbiában, amely a munka befejezésének pillanatában műszaki átvételi tanúsítvánnyal is rendelkezik. A telekkönyvezés is hamarosan megtörténik. Magának az útnak a megépítése és a csomópont felújítása 100 millió dinárba került, a tervezésre pedig 24,5 millió dinárt fordítottunk – fogalmazott Kern.

A BERUHÁZÓK HATÉKONYSÁGOT IGÉNYELNEK

Az Y elágazás nem politikai, hanem infrastrukturális és az emberek életét meghatározó kérdés, ezért annyira lényeges, hogy végre sikerült kimozdulni a holtpontról – emelte ki Pásztor István, aki szerint teljesen normális és logikus, hogy a kelebiai határátkelő is összeköttetésben legyen a 10-es közlekedési folyosóval, mint ahogyan az is logikus, hogy Szabadka városközpontjának forgalmát ne terheljék tehergépkocsik.

Pásztor István, Bogdan Laban és Kern Imre (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor István, Bogdan Laban és Kern Imre (Gergely Árpád felvétele)

– Az Y elágazás befejezésére nagyjából még két évet kell várni. Onnantól, hogy elkészül és átadják a forgalomnak, érdemben válnak jobbá a szabadkaiak lakhatási és életkörülményei, a több tonnás tehergépkocsik ugyanis többé nem lesznek kénytelenek áthaladni a városközponton. Ez régi álma a szabadkaiaknak. A valamikori városvezetés 27 évvel ezelőtt fogott hozzá a tervek előkészítéséhez. A projektum nagyjából úgy készül, mint a Luca széke, de reményeim szerint a következő 2,5 évben befejeződik, hiszen a 2018-as és a 2019-es köztársasági költségvetésbe is előirányozták a projektum kivitelezéséhez, illetve befejezéséhez szükséges pénzt, összesen 1,8 milliárd dinárt. Most valóban csak nagyjából egy kilométert adunk át, mégis, forgalmi csomópont jellege miatt ez a szakasz könnyebbé teszi az emberek életét – taglalta Pásztor.

Válaszolva lapunk kérdésére, hogy egy ehhez hasonló csomópont vagy lejárat az autópályáról, később pedig az Y elágazáshoz hasonló kerülőút mennyire befolyásolja döntésükben a befektetőket, amikor helyszínt keresnek beruházásuknak, a Tartományi Képviselőház elnöke leszögezte: ez fontos szempont. Elmondta, már többször is tárgyalt beruházókkal az ipari övezetben, és mindannyian azt mondták, hogy a lehető legnagyobb kényelemre, illetve észszerűségre van szükségük az áruszállítás körülményeinek tekintetében. Éppen emiatt már elkészült egy vámterminál, az elkészülő út pedig felgyorsítja a forgalmat – magyarázta Pásztor, hozzátéve: „Reményeim szerint ha felújítják a Budapest–Belgrád vasútvonalat, el tudunk oda vezetni egy ipari vágányt, hiszen közérdek, hogy a teherforgalom ne közúton, hanem vasúton bonyolódjon.”

SZABADKA IS UTAKAT ÁLLÍT HELYRE

Bogdan Laban polgármester szerint Szabadkának már régen szüksége volt és van egyrészt az Y elágazásra, másrészt pedig a most átadott útszakaszra, hiszen mindkettő azt eredményezi, hogy a teherforgalom kikerül a városközpontból. „A szerb kormánynak és Aleksandar Vučić miniszterelnöknek köszönhetően a dolgok végre jó irányban haladnak. A miniszterelnökkel tavaly az év második felében beszéltük meg az Y elágazás építésének a folytatását, és íme, ma kész útszakaszt adunk át” – fogalmazott Laban, majd megerősítette, hogy még az idén újabb szakasz építéséhez kezdenek a topolyai és a zombori út között. Laban a folytatásban az autópálya déli lejáratának hasznosságát és arculatát méltatta. Szabadka hamarosan rendbe hozatja a déli lejárattal összeköttetésben lévő városi útszakaszt a Fidelinka és a November 29. gyárépületeinek környékén. A polgármester hiszi, hogy a város déli részén működő vállalatok örömmel fogadják az új lejáratot, ugyanúgy, mint a polgárok, akik a jövőben kevesebb tehergépkocsival találkoznak a városban.