2024. március 28., csütörtök

Ingyenes a HPV elleni oltás

Vickó Ferenc: A szűrővizsgálatokra az érintett lakosságnak csupán a 30-40 százaléka jelentkezik

Habár az egészségügyi minisztérium már évek óta megszervezi az emlő-, a vastagbél- és a méhnyakrákszűrést, Európában Szerbia továbbra is a 29. helyen áll az újonnan felfedezett rákmegbetegedések számának tekintetében, az elhalálozásokat figyelembe véve pedig a második-harmadik helyen. Vickó Ferenc sebész, az egészségügyi minisztérium államtitkára ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a bajok orvoslására nem elegendő az ingyenes szűrővizsgálat lehetősége, ezzel élni is kell. Mindenki felelősséggel tartozik magával szemben, hiszen mindenkinek van hozzátartozója, aki aggódik érte. Ennek ellenére az értesített polgároknak csupán a 30-40 százaléka jelenik meg a szűrővizsgálaton.

A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezetének helyiségeiben szerdán kora este megtartott előadásában Vickó Ferenc rámutatott, hogy a szűrővizsgálatok a legjobb módszer arra, hogy a daganatos betegséget a legkorábbi fázisában felismerjék, amikor még kezelhető, könnyebben gyógyítható. Ez az eljárás mintegy 8-szor olcsóbb az állam számára, mint maga a gyógykezelés. De hogy a szűrővizsgálatokba befektetett pénz megtérüljön, ahhoz az érintett lakosság legalább 75 százalékának élnie kellene ezzel a lehetőséggel.

Elmondta, hogy az emlőrákot legtöbbször már előrehaladott állapotában veszik észre a nők, hiszen ők maguk érzékelik a mellükben a csomót, de ekkor már betegségről beszélhetünk. Bár a szűrővizsgálat az 50 és 69 év közötti nőket érinti, a legfiatalabb páciense, akinél emlőrákot diagnosztizáltak, egy 19 éves lány volt. Fontos a rendszeres ellenőrzés, hiszen a rendelkezésre álló adatok szerint minden második nőt az élete valamelyik szakaszában érintheti ez a betegség.

Kitért a vastagbélrákra is. Rámutatott, hogy a rák kialakulása hosszabb időt vesz igénybe. Leginkább polip képződik a vastagbélben, s ha nem kezelik, 10–15 év elmúltával alakulhat át rákos daganattá. A szűrővizsgálat az 50 és 74 év közöttiekre terjed ki. Az egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy jó lenne, ha az értesített lakosságnak legalább a fele jelentkezne a felhívásra. Elmondta ugyanakkor, hogy sajnos a szerbiai egészségügy nem rendelkezik kellő számú kolposzkóp készülékkel, és olyan szakemberrel sem, aki ezt a műszert kellő szakértelemmel kezelni tudná.

A méhnyakrákkal áll az ország a legrosszabbul, holott elkerülhető lenne, ha a nők rendszeresen elvégeztetnék a papanicolau-tesztet (PAPA-teszt) vagy HPV-tesztet végeztetnének el, ha ugyanis negatív, legalább 3 évig nem kell megismételni. Korábban fizetni kellett érte, ma viszont már ingyenes az az oltóanyag, amivel kivédhető a HPV megjelenése. Bárki felveheti, és a nemi élet megkezdése előtt ajánlják az orvosok. Ezt az oltást lányok és fiúk is igényelhetik, hiszen a férfiak esetében is – amellett, hogy a vírus hordozói és átvivői lehetnek – okozhat daganatos megbetegedést ez a vírus. A nők a ginekológusuknál érdeklődhetnek, a szülők pedig a gyermekorvosnál jelezhetik igényüket az oltásra – mondta el az államtitkár.

Kiemelte, készülőben van az új egészségügyi törvény, amelynek egyik kitétele lesz az, hogy aki három értesítést követően sem jelentkezett szűrővizsgálatra, betegség esetén elesik az egészségügyi biztosítás terhére történő kezeléstől. Vickó rámutatott, ő nem ért egyet ezzel a rendelkezéssel, hiszen a betegeket nem büntetni kell. Szerinte inkább a felelősséget kellene tudatosítani az emberekben, hogy tartoznak ezzel maguknak.