2024. április 25., csütörtök

Üvegtárgyak a skandináv minimalizmus jegyében

A Vajdasági Múzeumban kedden este megnyitották Az üveg érintése című tárlatot, amely 13 neves dán, norvég, svéd és finn üveggyár 80 termékét mutatja be. Dr. Drago Njegovannak, a Vajdasági Múzeum igazgatójának köszöntőjét követően Jannicke Bain, a Norvég Királyság Szerbiai Nagykövetsége vezetőjének helyettese üdvözölte a nagyszámú érdeklődőt.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

– A skandináv országok közötti formális együttműködés egyike a világ legszélesebb körű és legrégibb együttműködéseinek. Annak ellenére, hogy az északi országok különállóak és függetlenek, sok hasonlóság fedezhető fel közöttük az életmód, a történelem, a nyelv és a társadalmi felépítés tekintetében. Hisszük, hogy mindezt tükrözi ez a kiállítás is, amely négy különböző nemzet formatervezőinek alkotásait mutatja be, melyek egyidejűleg tanúskodnak a skandináv hagyományok egységességéről és az újító szellemről – mondta Jannicke Bain.

Morten Skovgaard Hansen, a Dán Királyság Szerbiai Nagykövetségének ügyvivő diplomatája szintén hangsúlyozta az észak-európai országok közötti szoros kapcsolatok fontosságát, de beszélt a skandináv formatervezés főbb vonásairól is:

– A skandináv formatervezést alapvetően az egyszerűség, a minimalizmus és a funkcionalitás jellemzi, ami az üvegművészet esetében a tisztaságban és az érthetőségben nyilvánul meg.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az eseményen jelen volt a kiállítás szerzője, Lada Ratković Bukovčan, a zágrábi Mimara Múzeum múzeumi tanácsadója, aki úgy fogalmazott, hogy az üveg különleges anyag, a belőle készült hétköznapi tárgyakba és szobrokba beépül készítőjük szelleme és lélegzete. Mindez újra és újra lenyűgözi a szemlélőt.

A kiállítást Miroslav Štatkić tartományi művelődési, tömegtájékoztatási- és vallási közösségek kapcsolattartásáért felelős titkár nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a tárlat a művészet egyik különleges és a skandináv üvegművészek és dizájnerek által ápolt ágát mutatja be.

– Látomásos kreativitás ihlette műalkotások ezek, melyek erejükkel és szépségükkel a hétköznapok fölé emelkednek, optimizmust és életörömöt sugározva felénk – emelte ki Štatkić.

Az üveg érintése című kiállítás 2017. április 20-áig, hétfő kivételével minden hétköznap 9-től 19 óráig, szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig várja a látogatókat.