2024. március 29., péntek

Három magyar osztály nyílik

Százhúsz éves születésnap és nyílt nap a Vegyészeti-Technológiai Iskolában

Csütörtökön ünnepelték a Vegyészeti-Technológiai Iskola fennállásának százhuszadik évfordulóját. Egyúttal nyílt napot is tartottak, amelyen bemutatták az érdeklődő nyolcadikos diákoknak e középiskolát.

– Jubileumi ünnepségünkre számos vendég érkezett: belgrádi és obrenovaci diákok és tanáraik, de horvátországi, magyarországi, montenegrói vendégeket is köszönthettünk. Sportmérkőzéseken mérték össze ügyességüket az iskola diákjai és a vendégdiákok, majd ezt követően közös városlátogatáson vettek részt. Külön örömére szolgál kollektívánknak, hogy Milan Blagojević, az oktatási minisztérium tisztségviselője is jelen volt – mondta Nikola Matković, az iskola igazgatója.

Milan Blagojević, az oktatási miniszter különleges tanácsadója az iskola százhúsz éves évfordulója kapcsán a következőket hangsúlyozta:

A százhúsz éves iskola (Fotó: Gergely Árpád)

A százhúsz éves iskola (Fotó: Gergely Árpád)

– Az iskola munkája példaértékű, lehetőség van a duális képzés bevezetésére, mert megfelelő színvonalú elméleti és gyakorlati oktatást valósítanak meg, emellett saját bevételi forrásaik is vannak. Most óriási a különbség az iskola külseje és a belső tér között. Ám a Befektetési Iroda 156 millió dináros beruházást hagyott jóvá, most van folyamatban a közbeszerzési kiírás. A leendő felújítási munkákat követően az iskola külseje is méltó lesz a belső térhez, hisz a kabinetek felszereltsége most is a legmagasabb kritériumoknak is eleget tesz – hallottuk Milan Blagojevićtől.

Mint említettük, csütörtökön nyílt nap is volt az iskolában. A tervek szerint idén magyar nyelven három első osztály nyílik: gyógyszeripari technikus-, élelmiszeripari-technikus- és ruhamodellező szakra várják a jelentkezőket. E négyéves képzésekre 30-30 diákot vesznek fel.

Mint Mester Imre szaktanár elmondta: az élelmiszer-ipari technikusi szak egy általános tudást ad a Szabadkára jellemző iparágakra, mint a sütőipar, az édesipar, malomipar. A szak négyéves. Az elméleti órákon kívül nagyszámú gyakorlati órán is részt vesznek a diákok. A diákok a tanulmányok befejezése után többek között élelmiszer-ipari termékek előállítását végzik, figyelemmel kísérik a gyártási folyamatokat, valamint ellenőrzik a kész termékeket. A negyedik év után továbbtanulhatnak valamely felsőoktatási intézményben, vagy munkába állhatnak a tej-, hús-, cukrász-, cukor-, olajiparban, laboratóriumokban.

A ruhamodellezők szaktanárától, Mónika Marjanovtól arról értesültünk, hogy a ruhamodellező a saját-, illetve a ruhatervező elképzeléseit alakítja konkrét termékké. A tanulmányok után saját varrodát nyithatnak, de a továbbtanulásra is lehetőségük van akár ruhatervezőnek, vagy bármely más egyetemi szakon.

Varga Gabriella vegyészeti szaktanártól azt tudtuk meg, hogy a gyógyszeripari technikus többek között gyógyszereket és növényi készítményeket gyárt, felügyeli a termelést, a gyógyszerek és gyógyszeripari kiegészítők minőségi ellenőrzését, valamint a nyersanyagok ellenőrzését végzi. Az itt végzett diákok dolgozhatnak gyógyszergyárakban, laboratóriumokban, gyógynövény-feldolgozó üzemekben, állatgyógyászati készítményeket gyártó üzemekben.

A középiskola befejezése után gyógyszerészeti-, orvosi-, vegyészmérnöki egyetemi szakokra iratkozhatnak.