2024. április 25., csütörtök

A múzeum házhoz megy

Három vajdasági általános iskolába látogatott el a szentendrei múzeum csapata

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum csapata a napokban Vajdaságba látogatott, hogy a Bőröndmúzeum projekt keretében rendhagyó előadásokat tartsanak az itteni gyerekeknek. A csoport kedden Bácsfeketehegyen járt, szerdán Kishegyesen, csütörtökön pedig Bácskossuthfalván. A nem mindennapi foglalkozások célja megismertetni a gyerekeket a múzeummal és a hagyományokkal – tudtuk meg Molnár Józseftől, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusától.

Bőröndmúzeum a kishegyesi általános iskolában (Lakatos János felvétele)

Bőröndmúzeum a kishegyesi általános iskolában (Lakatos János felvétele)

A Bőröndmúzeum projekt keretében három kollégámmal jöttünk Vajdaságba, Tódor Enikővel, Kustánné Hegyi Füstös Ilonával és Bokonics Kramlik Mártával. Azért jöttünk erre a területre, mert innen a gyerekek nehezen tudnának eljutni a szabadtéri múzeumba. Ezért mi hozunk egy-egy bőröndnyi műtárgyat, és ezek alapján próbáljuk bemutatni a gyerekeknek, hogy hogyan képzeljék el a múzeumunkat, és ezeket a tárgyakat hogyan használhatták az emberek. Mindezt azzal a céllal tesszük, hogy bemutassuk nekik a munkamegosztást, és össze tudják hasonlítani a régi, valamint a mostani életet. Másrészt egy szemléletet szeretnénk nekik bemutatni, hogy ha múzeumba mennek, akkor hogyan gondolkozzanak, hogyan dekódolják a különböző tárgyak jelentését. Fontos megemlíteni, hogy a gyerekeket arra biztatjuk, őrizzék meg a környezetükben még meglévő hagyományokat, hogy tovább tudják adni – mondta el Molnár József.

A Bőröndmúzeum foglalkozásai interaktívak, játékosak, és a gyerekek fantáziájára építenek. Nem klasszikus előadásokról van szó, hanem koordinált csoportmunkáról – tudtuk meg a múzeumpedagógustól. A program három éve tart, és olyan vidékekre látogatnak el, ahonnan nem könnyű eljutni a szentendrei múzeumba.