2024. április 20., szombat
Európai Régiók Közgyűlése

Kihívás a fenntartható finanszírozás

Az Európai Régiók Közgyűlésének (AER) szervezésében e legbefolyásosabb európai régióhálózat munkatestületeinek mai plenáris ülését megelőzően tegnap Londonban a régiók fenntartható finanszírozásáról tartottak tanácskozást. Ezen jelen volt Vajdaság AT Képviselőházának két alelnöke, Snežana Sedlar és Aleksandra Đanković is.
Az Európai Bizottság és az Európa Tanács, valamint a legsikeresebb európai régiók gazdasági szakértői ismertették az AER tagjaival a régiókban való beruházások hosszú távú tervezésének legjobb példáit, és tájékoztatták őket egyebek között e tevékenység pénzügyi mechanizmusairól is.
– Regionális szinten a fenntartható finanszírozás kérdése hatalmas kihívás, amellyel kisebb-nagyobb mértékben minden olyan európai régió szembesül, amely egyre jobb életkörülményeket igyekszik biztosítani saját polgárainak. Az AER-tagságnak köszönhetően Vajdaságnak is lehetősége nyílt az európai alapoknak ahhoz az irányzathoz csatlakozni, amely a regionális projektumok finanszírozására összpontosít – állapította meg Snežana Sedlar, a tartományi képviselőház alelnöke. Kiemelte: elfogadták azt a javaslatát, hogy az AER és a tartományi parlament együttműködésének keretében őszre Újvidéken nemzetközi konferencián foglalkozzanak a biomassza és a megújuló energiaforrások felhasználásának kérdéskörével.
Aleksandra Đanković, a tartományi képviselőház másik alelnöke annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy Vajdaság AT Képviselőháza az AER-rel együtt május 6-a és 9-e között házigazdája lesz a mintegy 100 európai régió fiatal politikusait tömörítő Regionális Ifjúsági Hálózat konferenciájának. Ezen az ókontinens ifjúságának helyzetével kapcsolatos kérdésekre összpontosítanak. Szó lesz azokról a támogatásokról, amelyeket az EU kínál a fiatalok foglalkoztatása érdekében, és egyebek között a többnyelvűségnek az európai régiókban való fejlesztéséről is.
Az Európai Régiók Közgyűlése a régiók legnagyobb független hálózata az ókontinensen. 1985-ben hozták létre, és 35 ország régióit meg intézményeit tömöríti. Vajdaság 2002 óta az AER teljes jogú tagja.