2024. április 19., péntek

Víziókból tettek

Széchenyi-kiállítás az Európa Kollégiumban

Dr. Pintér Attila, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete ünnepélyesen megnyitotta a Széchenyi életművéről szóló kiállítást Újvidéken, az Európa Kollégium dísztermében.

A közélet jeles képviselőit és az egybegyűlteket Snejder-Sára Ildikó, a kollégium megbízott igazgatója köszöntötte. Véleménye szerint kevés olyan ember van, akinek személyisége, szellemisége jobban illene az Európa Kollégiumhoz, mint gróf Széchenyi Istváné. Széchenyi ugyanis úgy tartott nemzetmegtartó tevékenységet, hogy közben tudta, ahhoz, hogy a magyarságot a legnagyobb nemzetekkel együtt emlegessék, elengedhetetlen a modernizáció. A kora legkorszerűbb tudását és európai szellemiséget magába szívva tért haza, hogy nemzetünket gyarapítsa.

Snejder-Sára Ildikó elmondta: talán nem túlzó párhuzam, de a kollégisták útját is úgy próbálják a nevelőtanárok segíteni, hogy magyarként megmaradva, a korunk legmodernebb tudását elsajátítva, mindegyikük a saját szakterületének megfelelően segítse közösségünk megmaradását és fejlődését. A kiállítás címe, Víziókból tettek, üzenet kollégistáknak a legnagyobb magyartól: törekvéssel, munkával, erővel a vízióból tettek és eredmények lesznek.

Dr. Pintér Attila nagykövet hangsúlyozta: a rendkívüli kiállítás egy olyan embernek állít emléket, akinél többet nem sokan tettek Magyarország felemelkedéséért.

Elmondta, hogy ma Magyarországon talán nem tudunk olyan emléket, tényezőt mondani, amely valamilyen formában ne fűződne Széchenyi István nevéhez. Hogyha át akarunk menni Pestről Budára, az embereknek nagy része ezt a Lánchídon teszi meg, amelynek a megépítésében Széchényinek nagy szerepe volt. Ha átmegyünk Budáról Pestre a Lánchídon, rögtön ott van a Magyar Tudományos Akadémia – ahogy a megalapításakor nevezték: a Magyar Tudományos Társaság –, amelynek a megalapításában szintén oroszlánszerepet vállalt a legnagyobb magyar. A Duna és a Tisza szabályozásának elvégzése is az ő nevéhez fűződik. Nélküle nem lett volna Nemzeti Kaszinó Magyarországon és a lóversenyről sem beszélhetnénk gróf Széchenyi István nélkül.

A legnagyobb magyar megvalósította álmait – mondta a kiállítás kapcsán Dezső János, a Collegium Hungaricum igazgatója, aki fiatalkorában járt a fertődi Esterházy-kastélyban, ahol egy fantasztikus pompát látott, Európa leggazdagabb magyar családja életének emlékeit, és járt a Széchenyiek kastélyában is, ahol látni, hogy a Széchenyiek ott Magyarországot tervezték, és nemcsak maguknak dolgoztak, hanem a közösségnek éltek.

– A kiállítás mondanivalója számomra az, hogy érdemes víziókat dédelgetni, s azokat meg kell valósítani. Az életet nem álmodni kell, hanem az álmokat kell élni. Az ifjúság számára ez a legfontosabb mondanivalója a kiállításnak, ugyanis képesek vagyunk, Magyarország is bebizonyította, de a délvidéki magyar közösség is, hogy képes a csodákra, képes megvalósítani a vízióit.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésével azért is hoztuk ezt a világjáró, gyönyörű kiállítást ide, az Európa Kollégiumba, hiszen az ifjúság számára van tanulsága. Széchenyi egész életében meg lehet kapaszkodni, a kishitűség nem segít rajtunk. Nagyokat kell álmodni, meg kell csinálni, és ettől leszünk emlékezetesek – mondta a belgrádi magyar intézet igazgatója.

A kiállításmegnyitón Rúzsa Teodóra, az újvidéki Művészeti Akadémia másodéves hallgatója, az Európa Kollégium Művészeti Műhelyének tagja Vanja Prica zongorakíséretében W. A. Mozart e-moll hegedűszonátáját adta elő. A rendezvényt jelenlétével többek között megtisztelte Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, Kiss Gyula, az Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke, Nagy Ottó, a Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója, dr. Antal Szilárd, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, valamint különféle intézmények vezetői, pedagógusok és diákok.

Az érdeklődők a tartalmas, ingyenes kiállítást április 7-éig tekinthetik meg az Európa Kollégiumban, mindennap 9-től 17 óráig.