2024. április 19., péntek

Ezer eurót kap, aki hazamegy

Ausztria ennyit fizet az első ezer, önkéntesen hazautazó menekültnek

Ausztria ezer eurót fizet az első ezer, önkéntesen hazautazó menekültnek, és nagyobb figyelmet fordít a menekültek visszatéréséről szóló tájékoztatásra – jelentette be tegnapi bécsi sajtótájékoztatóján Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter. Szavai szerint 2019-ig mintegy 50 ezer menekültnek kell elhagynia az országot.

A visszatérést segítő támogatást csak azok igényelhetik, akiknek március 15-én még folyamatban volt az eljárásuk, és nem a nyugat-balkáni régióból, hanem távoli országokból, Afganisztánból, Irakból vagy az afrikai kontinensről érkeztek. A menekültügyi hivatal továbbá minden egyes esetben külön megvizsgálja, hogy a menekült valóban jogosult-e az anyagi juttatásra.

A most megállapított visszatérési támogatás sokkal jelentősebb a korábbinál, hiszen eddig 500 eurót lehetett igénybe venni bizonyos országokból, például a Nigériából érkezőknek.

Manfred Tauchernek, a menekültügyi hivatal (BFA) vezetőjének tájékoztatása szerint Ausztria a világ országai közül a harmadik olyan állam, amelyet a legtöbb menekült hagyott el önként. Tavaly mintegy 11 ezer menekült utazott el, közülük 5800 önként tette.

Taucher szerint a hazatérés állami támogatása miatt még többen fogják elhagyni Ausztriát. A hivatal vezetője bejelentette azt is, hogy a menekültszállásokon is tájékoztatják az embereket a lehetőségekről, valamint egy új honlapon, a www.voluntaryreturn.at oldalon is megtalálhatók az ide vonatkozó, többnyelvű információk. A pénzügyi támogatás mellett visszautakat is szerveznek Afganisztánba, Pakisztánba, Irakba és Iránba.