2024. április 16., kedd

Agyonlőttek egy volt orosz parlamenti képviselőt Kijevben

Agyonlőtték Gyenyisz Voronyenkovot, az orosz állami duma volt képviselőjét csütörtökön Kijevben egy fegyveres összetűzésben. Kijev szerint Oroszország áll a gyilkosság mögött, amit viszont Moszkva határozottan visszautasított.

Az ukrán főváros központjában, a Premier Palace nevű szálloda előtt lezajlott lövöldözésben további két ember megsebesült, az egyik a volt képviselő testőre, a másik a merénylő. Mindkettőt kórházba szállították. A volt képviselő gyilkosa a kórházban belehalt sérüléseibe - mondták el a 112 Ukrajina hírtelevíziónak a főügyészségen.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója később a hírtévében arról számolt be, hogy a hatóságoknak sikerült megállapítaniuk a gyilkos személyazonosságát. Nevet nem volt hajlandó elárulni, csak azt, hogy ukrán állampolgárról van szó.

Hangsúlyozta viszont, hogy az elkövető személyazonosságának megállapítása jelentős mértékben előmozdítja a nyomozást.
Szemtanúk a helyszínen arról számoltak be, hogy legalább hét lövés dördült el. A gyilkosság pillanatában Voronyenkovval volt a felesége is, aki elvesztette az eszméletét a támadás közben.

A rendőrség jelenlegi álláspontja szerint bérgyilkosság történt. Olekszandr Vakulenko, az ukrán országos rendőrség helyettes vezetője a gyilkosságért Oroszországot tette felelőssé.

Petro Porosenko elnök a csütörtöki gyilkosságról úgy fogalmazott, hogy Oroszország által véghezvitt "állami terrorizmusról" van szó.
Jurij Lucenko főügyész szintén úgy vélekedett, hogy Moszkvából rendelték meg a volt képviselő megölését, és cinikus gyilkosságnak nevezte azt. Voronyenkov ugyanis tanú volt az Ukrajnából Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt államfő ellen hazaárulás vádjával elindított eljárásban. Emlékeztetett továbbá arra, hogy a volt orosz képviselő korábban dolgozott a kábítószer-ellenes és csempészettel szembeni szövetségi szolgálatnál, és komoly ismertségre tett szert egy nagy visszhangot kiváltó, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) által működtetett csempészet leleplezésével, ami után az FSZB több tucat tábornokát menesztették.
Lucenko kijelentette, hogy ezért két alapvető változata lehet a gyilkosság okának: vagy a Janukovics ellen indított eljárásban való tanúskodása miatt ölték meg Voronyenkovot, vagy az FSZB által végzett csempészet miatt, amit Lucenko állítása szerint az orosz elnök fedez.

Abszurdnak nevezte viszont a Kreml szóvivője azt az állítást, hogy a volt orosz képviselő meggyilkolása mögött az orosz titkosszolgálatok állnak, és azt állította, hogy a történtekért Kijev a felelős, mert - mint fogalmazott - nem tudta szavatolni a politikus biztonságát.
"Úgy gondoljuk, hogy abszurdak a hírhedt orosz nyommal kapcsolatos kitalációk" - jelentette ki Dmitrij Peszkov szóvivő.

Marija Zaharova külügyi szóvivő Porosenko kijelentésére utalva kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnában objektív vizsgálatot folytatnak majd a merénylet ügyében. Szavai szerint a kijevi "gyilkos rendszer" mindent el fog követni, hogy sohase derüljön ki az igazság, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az ukrán bűnüldöző szervek mégis képesek lesznek megtalálni a felelősöket.
A 46 éves Voronyenkov 2011 decemberétől 2016 szeptemberéig volt az orosz parlament alsóházának képviselője, a kommunista párt frakciójában. Tavaly ősszel hagyta el Oroszországot, és kijevi források szerint decemberben ukrán állampolgárságot kapott. A TASZSZ orosz hírügynökség ugyanakkor hatósági forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Voronyenkov nem mondott le orosz állampolgárságáról.