2024. április 24., szerda

Érdekeinkkel összhangban kell szavazni

Központi lakossági fórumot tartott a VMSZ Nagybecskereken

A nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban tartotta központi választási lakossági fórumát a Vajdasági Magyar Szövetség. A rendezvényen az egybegyűlteket Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, parlamenti képviselő köszöntötte. A párt magas rangú tisztségviselői mellett jelen volt a párt szentmihályi, erzsébetlaki, lukácsfalvi, tamásfalvi, magyarittabéi, torontálvásárhelyi, tordai és más bánáti településeknek a képviselői.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Pásztor István, a VMSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a VMSZ számára az utóbbi egy évtizedben egyetlen év sem múlt el nehéz döntések meghozatala nélkül. Ennek ellenére egyetlen stratégiailag hibás döntést nem hoztak. Helyzetben maradtak, vagy pedig megerősítették a magyar közösséget. Arra biztatta az embereket, hogy ne érezzék magukat kellemetlenül azért, mert Vučićra fognak szavazni, feltéve a kérdést, hogy vajon kire kellene szavaznia a magyarságnak.

Mint Pásztor mondta, ez a döntés nem Vučićról szól, hanem rólunk, arról, hogy talpon maradjunk. A kormánykoalíció jelöltje szerinte emellett korrekt, megbecsüli a magyar közösséget, tiszteletben tartja a megállapodásokat. Úgy véli, ez a döntés megerősít bennünket, biztonságot jelent számunkra.

Sztojkó József, a nagybecskereki városi tanács tagja ismertette a város magyarságának a helyzetét. 2011-ben az itt élő magyarságnak a száma 10 százalék volt, de az elvándorlás miatt ez már nyilván alacsonyabb szinten van. Ennek ellenére a városi képviselő-testületben két képviselője van, és a városi tanácsban is van tagjuk. A nagybecskereki Városi Könyvtárban március 15-e óta van magyar nyelven beszélő könyvtárosa.

Kormányos László a VMSZ tartományi képviselője elmondta, hogy a kormánykoalíció tagjaként a VMSZ-nek számos fontos tartományi pozíciója van, hiszen csak így lehet a magyar érdekeket érvényre juttatni amelyek közül az egyik legfontosabb a kis létszámú magyar osztályok megőrzése.

Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője szerint felelősségteljesen kell dönteni annak érdekében, hogy az elkövetkező 5-10 évre biztosítsuk a magyar közösségnek a megmaradását. Mint mondta, Vučić az elmúlt három évben bizonyította a szavahihetőségét, aláírta a koalíciós szerződést, amely nyilvánosan hozzáférhető, és minden megvalósult amit a magyarság kért. Szerinte fontos az, hogy eltörölte a magyarság kollektív bűnösségét, elfogadták a kisebbségi akciótervet, amely hosszú távon meghatározza a magyarság jogi helyzetét, s ami szintén fontos, Vučić minden kérdésről hajlandó nyíltan beszélgetni.