2024. április 24., szerda

Több mint kétszáz új könyv

A törökkanizsai könyvtárban tett látogatást Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tegnap a törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtárba látogatott el, ennek során egyebek közt a könyvtár helyzetéről és a támogatásuk által megvalósult új könyvek vásárlásáról informálódott.

– Tavaly már jártunk itt a kollégáinkkal, és megnéztük a könyvtár magyar részlegét. Arról értesültünk, hogy főleg azokból a könyvekből mutatkozik hiány, amelyeket napi szinten forgatnak az olvasók, ilyenek például a házi olvasmányok. Akkor ígéretet tettem, hogy megpróbáljuk a könyvállományt felfrissíteni. A könyvtár azóta a támogatásból 222 könyvet vásárolt. Az igazgatónő ezúttal arról tájékoztatott bennünket, hogy újabb pályázatot adtak be a Bethlen Gábor Alaphoz, a vizesblokkot szeretnék korszerűsíteni, és több más kisebb felújítást végezni. Kétmillió forintra pályáztak. Nagy szükség van az ilyen intézményekre, gyerekként jómagam is gyakran jártam könyvtárba, azóta is, ha csak lehet, támogatom a könyvtárakat. Nem csak az olvasás miatt fontosak, a könyvtárak művelődési intézmények, egyéb más programokkal és tartalmakkal. Elsősorban a gyerekeket kell a könyvtárhoz vonzani, olvasásra, művelődésre nevelni őket, ebből a szempontból kiemelkedő fontosságúak minden településen. A magyar kormány minden területen próbál támogatást nyújtani. Elindítottuk a családi vállalkozások évét Szabadkán, a vállalkozók támogatásával, úgy gondolom, hogy az egész térséget fejlesztjük, illetve minden magyart segítünk. Ezenkívül minden évben támogatjuk az Európa Kollégiumot, ösztöndíjpályázataink vannak a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen. Úgy gondolom, hogy a magyar kormány, szinte az élet minden területére kiterjedően, odafigyel Vajdaságra – mondta Potápi Árpád János a Pannon RTV-nek törökkanizsai látogatása alkalmával.

Az államtitkár úr látogatása kapcsán kérdeztük Romhányi Gabriellát, a törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtár igazgatóját:

– Tavalyi látogatása során Potápi Árpád János úr felmérte a helyzetünket és ígéretet tett, főleg a házi olvasmány-állományunk megújítására vonatkozóan. A tavalyi év folyamán pénzbeli támogatás érkezett. Erre a vásárlásra 500 000 forintot kaptunk, amelyből a 222 új könyvet meg tudtuk vásárolni. A tanítókkal és tanárokkal való egyeztetés után a házi olvasmányok egy részét felújítottuk, emellett vásároltunk egyéb könyveket is, különös tekintettel a tizenéves korosztályra, mert úgy mértük fel, hogy ezúttal őket kell legjobban megragadni, olvasásra buzdítani. Mostani látogatása során az államtitkár megnézte, hogy milyen könyvek kerültek a könyvtárba. A könyvek egy részét már kikölcsönözték az olvasók és nagyon örülnek annak, hogy új könyveket látnak a polcainkon. Bármilyen új könyv érkezése nagy jelentőséggel bír számunkra – mondta Romhányi Gabriella.